Kezdőlap Régió „Értékek élménye – Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése

„Értékek élménye – Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése

2011. november 11-én megkezdődik a Bozsó Gyűjtemény felújítása, bővítése., a VER-BAU Kft. kivitelezésében. Az „Értékek élménye- Gyűjtemények háza” Kecskeméten, a Bozsó Gyűjtemény fejlesztése című projekt a Dél-Alföldi Operatív Program keretében valósul meg. Az elnyert uniós és hazai támogatás 254 971 879 forint, a teljes költség 299 971 879 forint. Az önerőt a kedvezményezett Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata finanszírozza. A projektmenedzsment feladatokat a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. látja el.
A Bozsó Gyűjtemény már jelenleg is az ország egyik legnagyobb olyan magángyűjteménye, mely egyidejűleg képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kiállítás, kvalitásos műtárgy állománnyal. A projekt során a gyűjtemény Fecske utcai épületi szárnya teljesen megújul, a jövőben további, a város számára értékes gyűjteményeknek adhat majd helyet. Számos új múzeumi látogatóbarát szolgáltatás jön létre. A pályázati keretek között tervezett új szolgáltatások bevezetésének célja: a régióban különlegesnek és egyedinek számító – multikulturális, interaktív és családbarát – múzeumi kínálat megteremtése, amely regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthat.
A cél, hogy az egészséges emberek és a fogyatékkal élők számára egyaránt látogatóbarát, interaktív szolgáltatások alakuljanak ki. Ilyenek lesznek például a makettek, érintőképernyős információs pultok, akadálymentesítés, „braille” feliratok, több nyelvű audio-guide rendszer. Az új időszaki kiállítótér lehetőséget biztosít helyi, illetve fiatal művészek bemutatkozása mellett úgynevezett „Brand-kiállítások” megszervezésére is.
A projekt eredményeként olyan családi programokra lesz lehetőség, amelyek keretében a gyermekek és szüleik különböző művészeti, kézműves és gasztronómiai foglalkozásokon vehetnek majd részt, autentikus környezetben. Ezenkívül óvodai és iskolai csoportok számára gyakorlati művészeti órákat lehet tartani, szakemberek irányítása mellett. Megjelenik a vendéglátói funkció, és a múzeum újonnan kialakítandó üzletében ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség lesz.
A kivitelezés a tervek szerint 2012. július 31-én ér véget.