Kezdőlap Régió LIBERTÉ ÉTTEREM-KECSKEMÉT FŐTERÉN VÁR!

LIBERTÉ ÉTTEREM-KECSKEMÉT FŐTERÉN VÁR!

Forralt bor és forró tea a Libertében

Eljött a borongós, sötét, hideg napok és a karácsonyi vásárok ideje. Mi más deríthet minket jobb kedvre ebben a szomorkás idõben, ha nem egy pohár meleg, fûszeres forralt bor!? A forralt borban az a jó, hogy tradíciója és szezonjellege ellenére számos helyen fogyasztható:
kortyolhatjuk egyedül, forró fürdõzés közben, takaró alatt a meleg szobában, baráti társasággal, párunkkal a karácsonyi vásáron a sültkolbász mellé vagy síelés közben pihenésképp. Kecskeméten a legjobb hely, hogy a karácsonyi bevásárlás közben megpihenjen, a főtéri Liberté Étterem. Térjenek be hozzánk, egy jó beszélgetésre, egy finom forralt borra, vagy ízletes forró teára, és mi finom apró ünnepi sütifalatkákkal kedveskedünk minden vendégünknek.
—————————————————

A legnépszerűbb meleg ital

A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az õsi receptek, a tájanként eltérõ szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sõt azok levét, magokat, stb. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani,
de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezõleg különbözõ erõs, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát. A forralt borok készítésénél az elsõ és legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minõségű, mellékíztõl mentes bor legyen az alap. A bor fajtájának kiválasztásának csak az ízlésünk szab határt, erre iránymutató szabály nincs. Nézzünk egy receptet, hogy otthon saját kezûleg is elkészíthessük e nemes ital meleg változatát.
——————————————————-
Aszalt gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 l vörösbor, 1 narancs, 3 szegfûszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fûszereket és a félretett narancshéjat sûrû vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fûszereket. Lassú tûzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fûszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.
——————————————————-
Másoknál hogy van?

Nálunk az első adventi gyertya meggyújtása, az USA-ban a Hálaadási ünnep jelzi a karácsonyi szezon kezdetét, amelyott az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Sok amerikai család ilyenkor kezdi meg szokásos bevásárló körútját. Sok amerikai a a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként.
Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.
Ha fagyasztott pulykát vásárolunk, hagyjuk, hogy hűtőszekrényben engedjen fel. Vegyük figyelembe, hogy egy 5 kilós madárnak ehhez két napra van szüksége. A tölteléket közvetlenül a sütés előtt töltsük be. Varrjuk be pár öltéssel a pulyka hasát, egy spárgával pedig kössük össze a lábait a hasa előtt. Sokféle töltelékkel készülhet a pulyka. Az egyik legegyszerűbb: kockára vágunk egy egész kenyeret, és hagyjuk egy napig száradni. Apróra szelünk egy nagy fej hagymát. Lábasban megolvasztunk 3/4 csésze vajat, ebben megpároljuk a hagymát, továbbá két csészényi apróra vágott zellert és fél kilónyi felszeletelt gombát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kenyérkockákat, 2 tojást és annyi tyúkhúslevest, hogy lágy masszát kapjunk. Hozzáteszünk egy csészényi durvára vágott diót, sózzuk és frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, zsályával fűszerezzük, kézzel jól összedolgozzuk és a madár hasüregébe töltjük.

A töltött pulykát tepsire helyezzük, megkenjük forró zsírral, két deci tyúkhúslevest öntünk alá és betoljuk a legalább 170 fokos sütőbe. Hogy megakadályozzuk a mellehúsa kiszáradását, háromrétegűre hajtogatott bevajazott alufóliával borítjuk be a kényes részt. A sütés első órája után vegyük le, hogy arany barnára süljön a szárnyas ezen része is. Egy körülbelül 5 kilós töltött pulyka sütése mintegy 3-3,5 órát igényel. Amerikában speciális hőmérőt is használnak, amely jelzi a pulyka belső hőmérsékletét, hogy biztosak lehessenek benne, rendesen átsült.

Ha a szárnyas arany barnára sült, késznek tekinthetjük. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le alufóliával további fél órára, így porhanyósabb lesz. Egészben tálaljuk, a házigazda dolga a sült felszeletelése és kiporciózása.
—————————————————