Kezdőlap Régió Böjt idején – Egészségesen, fitten, energikusan

Böjt idején – Egészségesen, fitten, energikusan

A konzervzöldség segíti a teljes értékű táplálkozást a húsvéti ünnepek alatt is
A közelgő húsvéti időszakra már most javában folyik a készülődés. A Nagyböjt hetei is rég megkezdődtek, ilyenkor pedig a fehérjemegvonás miatt különösen fontossá válik, hogy a sok folyadék mellett rendszeresen fogyasszunk vitamindús zöldséget, gyümölcsöt is.
Az egyik legszebb és legnagyobb vallási ünnepünk a Húsvét közeledte, egyben a böjtölés kezdetét is jelenti: aki ezt a szokást, azaz a húsmentes étkezést – ha csak egy-két napon át is – betartja, annak kerülnie kell az állati eredetű zsiradékok, a tej és tojásfogyasztást is.
Méregtelenítés alatt is kell a vitamin!
A negyvennapos böjt hat héttel Húsvét előtt kezdődik Húshagyó kedden, és (másnap) Hamvazó szerdától Húsvét vasárnapig tart. A Nagyböjt szokása vallási, és egészségügyi okok miatt alakult ki, egyrészt önfegyelemre és lemondásra tanít, másrészt gyógyítja a szervezetünket. És habár áldásos, méregtelenítő hatása jót is tehet nekünk, hiszen mi magunk is „megújulhatunk” a tavasz beköszöntével, azért emellett arra is oda kell figyelnünk, hogy a megfelelő vitaminmennyiséghez ebben az időszakban is hozzájussunk. Erre kínál jó alternatívát a konzerv- és gyorsfagyasztott zöldség, hiszen ezek az élelmiszerek az év bármely időszakában elérhetőek.
Konzervzöldséggel a böjtölés hetei is könnyebbek
A konzerv- és mirelitzöldségek azért lehetnek jó választások ebben az évszakban, mert bizony a hazai időjárás csalókasága miatt, idén még március végén, április elején is számolnunk kell a hideggel, néhol a faggyal. Ekkor még nem találhatóak meg a piacokon, üzletekben a friss zöldségek, ám az ezekben található tápanyagokra az ünnepi böjt miatt ilyenkor különösen nagy szükségünk van. A konzerv – és mirelitzöldségek fogyasztása egészséges, mert semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak. Ezeknél a termékeknél kizárólag hőelvonással érik el a romlási folyamatok megállítását. Emiatt nem beszélhetünk vitamin, rost- vagy ásványi anyag veszteségről, vagy legalábbis nagyon csekély mértékűről, így minden fontos tápanyaghoz hozzájuthatunk, ezáltal pedig a húsvéti böjtölés hetei alatt sem betegszünk meg, és nem gyengül le a szervezetünk.
Tippek a Bonduelle-től Nagyböjt idejére…
1. A böjtölés egyik alapszabálya, hogy ezekben a hetekben ajánlott a fokozottabb folyadékfogyasztás. Napi 2-3 liter vizet igyunk, így megőrizhető szervezetünk egyensúlya.
2. Krónikus betegségekben szenvedőknek, terhesség vagy szoptatás alatt nem szabad böjtbe kezdeni! Ha mégis így döntünk, javasolt előtte az alapos orvosi konzultáció.
…és a böjt befejezése utáni időszakra
3. Csak mértékletesen a húsvéti finomságokkal! A húsmegvonás után nem szabad hirtelen, egyszerre túl sok zsírral, koleszterinnel terhelni a szervezetet, márpedig a sonka, a kalács mind igazi energiabombák. Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást is, hiszen ezekben az italokban jóval több a kalória, mint a szénhidrátokban.
4. A sonkához ne szénhidrát-dús sült burgonyát, rizst vagy fehér kenyeret fogyasszunk, inkább próbáljunk ki egy lengyel népi szokást: hideg babsalátát kínáljunk a húshoz!
És vajon Húsvét hétfőn, a sonka és a többi finom húsféle mellé milyen zöldségköret illik a legjobban? Erre is választ talál, ha ellátogat a http://bonduelle.hu/recepttar oldalra, vagy a http://www.facebook.com/bonduelle.hu, ahol további ötleteket meríthet az ünnepi menühöz.

Cégtörténet
A Bonduelle Csoport 1990-ben kezdett el magyarországi konzervipari feldolgozó üzemek felkutatásába, majd 1992-ben felvásárolta az akkor már létező nagykőrösi üzemet. Mivel a többletgyártáshoz szükséges energiaellátást Nagykőrösön már nem tudták biztosítani, így a békéscsabai üzem 2003. január 23-án a Bonduelle tulajdonába került és új néven, mint Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. folytatta tevékenységét. 2004. december 1-től a Bonduna Zöldségfeldolgozó Kft. fuzionált a Bonduelle Nagykőrös Kft. -vel, és így a két telephely egy irányítás alá került. A Bonduelle cégcsoport közép-kelet-európai régióját négy ország alkotja: Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. Kereskedelmi-és marketing képviselet Budapesten és Prágában működik. A Bonduelle termékpalettáját konzerv és fagyasztott termékek alkotják. Ezekbe beletartoznak az alapzöldségek, a zöldségkeverékek, az ízesített babok, a savanyúságok, valamint a fagyasztott kategóriában a wok zöldségek is. A Bonduelle legfőbb célja, és ez a hazai üzemek legfontosabb fejlesztéseinek is a mozgatója, hogy a legjobb minőségű készterméket tegye a fogyasztók asztalára, a lehető leghatékonyabb technológiával. Ezért folyamatosan fejleszti a gyártástechnológiát, csökkentve a gyártás során felhasznált energiát, veszteségeket. A cég Magyarországon közvetetten közel 1000 embert foglalkoztat (ebbe beletartoznak a szezonális munkák is). Kb. 120 beszállítóval van kapcsolatban a Bonduelle, 1992 óta nagyon alacsony a fluktuáció. Az elmúlt 20 évben – többek között – ezért is volt képes arra a cég, hogy komoly mezőgazdasági tényezővé váljon.

Louis Bonduelle Alapítvány
A Louis Bonduelle Alapítvány fontos küldetésének tartja, hogy fenntarthatóan változzanak az étkezési szokások, mivel a jótékony hatású zöldségfogyasztás közös érdekeket szolgál. A Bonduelle Csoport által 2004 októberében létrehozott alapítvány azon tevékenykedik, hogy mindenki számára elérhetővé válljon a mindennapi zöldségfogyasztás és mindez hasznos, érthető és érdekes módon történjen. Az ECOG (European Childhood Obesity Group) és a Louis Bonduelle Alapítvány három éve társult egy 10 000 eurós európai díj létrehozásával, mellyel egy, a gyermekkori elhízás leküzdésére irányuló tudományos kutatást vagy népegészségügyi tevékenységet jutalmaznak. 2011. szeptember 9-én a harmadik alkalommal adták át az ECOG és a Louis Bonduelle Alapítvány különdíját Pécsett, a Hotel Palatinusban, az ECOG 21. Európai Konferenciáján.