Kezdőlap Régió Néhány napra hazatért a „remete”

Néhány napra hazatért a „remete”

5 nagyon mozgalmas napot töltött el itthon Vajda Attila. Az EDF Démász-Szeged VE olimpiai bajnoka az elmúlt hetekben Portugáliában, a világtól szinte teljesen elzárva készült és holnap ismét visszautazik a Nelo hajógyártó Montebelo Aguieirában lévő központi edzőtáborába. De előtte még megünnepli kisfia 1 éves születésnapját.

Félidejében jár a portugál edzőtábor, 4 hét után itthon tölthetett 5 napot, hogyan telt a „szabadság”?

Elsősorban edzéssel. Itthon persze nem szálltunk vízre, futás, úszás, kondi volt a program. Ezen kívül rengeteg ügyintézni valóm akadt, ráadásul a kisfiam a napokban lesz 1 éves, ezt is meg kell ünnepelni. Szóval azt nem lehet mondani, hogy pihentető lett volna az elmúlt néhány nap, de nem gond, holnap ismét irány Portugália, ahol úgyis elég ingerszegény a környezet.

Milyenek a körülmények a Nelo-bázison?

A szállás rendben van, egyedül az zavar, hogy akadozik az internet-szolgáltatás a bázison, így pedig nagyon nehéz tartanom a kapcsolatot az itthoniakkal. Egyébként a nyugalmunkat nem zavarja semmi, 10 kilométerre van a legközelebbi falu, Coimbra városa pedig 50 kilométer, szóval a szabadidőnkben leginkább csak olvasásra van lehetőségünk. Az étkezés sem problémamentes, a reggeli ugyan rendben van, de az ebéd és vacsora kínálat egyáltalán nem változatos, könnyen meg lehet unni a kinti ízeket. Valahogy nem sütik át rendesen a húsokat és nem is fűszereznek rendesen. Engem ez kevésbé zavar, mert dietetikussal dolgozom, a saját étrendemet követve készülök, a csapattársaimat jobban megviseli a dolog.

Február elején az időjárásra panaszkodott, javult a helyzet?

Az első két hétben tényleg hideg volt, előfordult, hogy délelőtt és délután is 0 fokban eveztünk. A harmadik héten jött a jobb idő, ami sajnos szelet is hozott. Két evezést ki kellett hagynunk a viharos szél miatt, az egyik edzésen pedig kétszer elsüllyedtem, annyira nagyok voltak a hullámok. Az utolsó héten viszont már egész jó idő volt. Az első két hétben mindenki megrogyott egy kicsit a hidegtől, de szerencsére beteg nem lettem. Eddig megcsináltuk minden munkát, amit akartunk.

Hol tart a felkészülésük, hány kilométert gyűjtöttek eddig?

Hetente körülbelül 130 kilométert eveztünk eddig. Az első két hétben csak hosszúkat mentünk, a harmadik héttől már résztávoztunk is, azóta délelőtt az edzőnk, Vécsi Viktor velem foglalkozik, délután pedig elsősorban a csapattársammal, Horváth Gáborral. Kettőnk edzésterve különböző, hiszen én 1000 méterre készülök, ő pedig 200-on szeretné megszerezni a C-1-es pótkvalifikációt, valamint elindulni az olimpián. Úgy gondolom, hogy jól halad a felkészülése és az enyém is rendben van. Ott tartunk, ahol ilyenkor kell, szóval optimistán várjuk a szezon kezdetét.