Kezdőlap Régió KAJAK-KENU

KAJAK-KENU

Női vonalon és kenuban kiderülhet a londoni névsor

Egyelőre három versenyző, Dombi Rudolf és Kökény Roland, valamint Kozák Danuta kvalifikálta magát a július 27-én kezdődő londoni olimpiára. A többiek számára most következik a második felvonás: versenyzőink péntektől vasárnapig a MOL II. olimpiai válogatón küzdhetnek meg az indulás jogáért.

Ha péntek, akkor irány a Maty-ér, amelyen a londoni olimpia szempontjából kiemelkedő jelentőségű csaták következnek. A sort férfi négyeseink nyitják: Fábiánné Rozsnyói Katalin két egységet (Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, illetve Noé Bálint, Schenk Áron, Kugler Attila, Noé Milán) indít, de a májusi párosválogatón csapathajós válogatási jogot szerző többi versenyző sem adja meg olyan könnyen magát, így – az előzetes hírekkel ellentében – egy harmadik hajó is bejelentkezett, a Dombvári Bence, Hufnágel Tibor, Vereceki Ákos, Kucsera Gábor összetételű csapathajó is ott lesz a rajtnál.

„Gyorsak vagyunk, jó iramot tud menni a hajó, és véleményem szerint nem csak a válogatón, de az Európa-bajnokságon is sikeresek lehetünk. Az edzéseredményeink több mint biztatóak, úgy érzem, sikerült egy nagyon jó egységet összerakni” – mondta Tóth Dávid, a győzelemre legesélyesebbnek kikiáltott egység vezérevezőse.

„Próba, szerencse. Bár valamilyen szinten ez egy kényszerből született négyes, állunk a verseny elébe” – mondta Vereckei Ákos.

A válogatási elveknek megfelelően a győztes négyesnek a legjobb három között kell zárnia a jövő heti zágrábi Európa-bajnokságon, ellenkező esetben Storcz Botond szövetségi kapitány változtatással élhet az összetételt illetően.

Ahogyan a férfi négyeseknél, az első válogatót követően úgy tűnt, női vonalon is lesznek kényszerből születő egységek, s ez elsősorban a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin és Douchev-Janics Natasa duóját érintette volna. Az első válogatón Kozák Danuta és Szabó Gabriella egysége mögött második helyen záró versenyzők azonban kitartottak egymás mellett, míg Szabó (a K-1 500 méteren induló Kozák a válogatási elveknek megfelelően nem indulhat párost) előbb Csipes Tamarával, majd Fazekas-Zur Krisztinával készült fel a második összecsapásra.

„Véleményem szerint nagyon biztató, amit Krisztával tudunk, de hogy ez mire lesz elegendő, azt csak pénteken tudjuk meg” – magyarázta a verseny előtt az idén remek formában lévő Szabó Gabriella, aki eddigi eredményei alapján jó eséllyel pályázhat a négyes részvételre. Nem mellesleg a női csapathajó összetételére már ezen a hétvégén fény derülhet.

És maradjunk még a pénteknél, hiszen szokatlan nagy tolongás lesz C-1 1000 méteren, amelyen a pekingi győztes Vajda Attilának a teljes kenusmezőnnyel kell szembenéznie. Mivel párosban a májusi poznani európai pótkvalifikációs versenyen nem sikerült a kvótaszerzés, így az elmúlt években a páros számokra koncentráló kenusok egytől-egyig próbát tesznek egyesben. Az elmúlt esztendő eredményei alapján Vajda Attila kedvezményt kapott a válogatást illetően, ha pénteken nyer Szegeden, ő utazhat majd a londoni olimpiára, ellenkező esetben július 4-én tovább folytatódik a válogató.

Ekkor rendezik meg a férfi K-1 200 méter második felvonását is, mert bár az elmúlt versenyeken láthattuk sprintereinket, élesben, az olimpiai indulásért most először mérik össze tudásukat. A szám több esélyes, már csak azért is, mert ilyen rövid távon a legkisebb hiba is megpecsételheti a versenyzők sorsát.

Egyetlen olimpiai szám, a női K-1 200 méter marad vasárnapra, amelyen az első válogatót és a duisburgi világkupát nyerő Douchev-Janics Natasa több riválissal néz szembe. Háromszoros olimpiai bajnokunk dolgát Paksy Tímea, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta próbálja megnehezíteni. Ha Douchev-Janics nyer, már a hétvégén pont kerülhet a női szakág olimpiai válogatójának végére.

A hétvégi MOL II. Felnőtt Olimpiai és Ifjúsági Válogató, Masters Magyar Kupa versenyműsora letölthető innen.

További információ: www.kajakkenusport.hu

A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ