Kezdőlap Régió „Háztájit az asztalra!” program Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

„Háztájit az asztalra!” program Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

„Háztájit az asztalra!” program
Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

Mit evők legyünk?

A közétkeztetésről sajnos senkinek nem a minőségi élelmezés jut eszébe. Mért lenne ez másképp, ha már magunk is az olcsóbbat, a könnyebben beszerezhetőt választjuk. A profitorientált közétkeztetés csupán ugyanezt a logikát követi, ahol a haszon a mozgatórugó. A közétkeztetés azonban ennél többet érdemel. A gyermekek egészségét, vagy éppen a kórházban lábadozó nagybetegét különösen érzékenyen befolyásolja az élelmiszer minősége. Az északi országokban termelt paradicsom nemes egyszerűséggel a legdrágább víz címkét kapta a szakemberek körében, szemben azzal, hogy az optimális életkörülmények között termelhető tájfajták jelentős egészségvédő értékkel bírnak. Hasonlóan sajnos az összes mezőgazdasági terményre rámondható, hogy az intenzív termesztés a növények beltartalmi értékét mintegy tizedére csökkentette. Az ökológiai gazdálkodásról mindenkinek először az jut eszébe, hogy drága. Inkább megkérdőjelezzük az értékeit, minthogy kifizessük a kistermelői kézimunka többletköltségét. Ugyanakkor a közétkeztetésben amennyiben jelentős termőterületet lehet biztos piac tudatában művelni, költségei lehetővé tennék az alkalmazásukat. Kiegészítve ezt azzal, hogy például Szentkirályon sikerrel működik a közfoglalkoztatásra alapuló élelmiszergyártás, egyéb társadalmi hasznaival is számolhatunk, ha a közétkeztetésben a helyi, ökológiai termékeket tudjuk elhelyezni. Ennek a lehetőségnek a körbejárására az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület és az Egészséges Táplálkozásért Egyesület közös konferenciát szervez 2014. november 6-án Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. A konferencián vezető főorvosok, élelmiszerbiztonsági szakértők, valamint a közétkeztetés és a termelők képviselői tartanak előadásokat, párbeszédet generálva a minőségi közétkeztetés kérdésében. Gyermekeink és szeretteink egészsége érdekében remélhetőleg hamarosan számolhatunk az ökológiai termékek megjelenésével a közétkeztetésben, ahogyan ez a környező országokban akár Szerbiában is létező és terjedő gyakorlat.

Dr. Lakó Sándor

programvezető

„Háztájit az asztalra!” program

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület