Kezdőlap Régió KULTÚRA

KULTÚRA

Versmondó verseny nem csak fiataloknak

Harmadik alkalommal rendezte meg a Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre az 50 éven felülieknek hirdetett VERSMONDÓ VERSENYÉT a kecskeméti Cifrapalota Pávás termében. A hagyománnyá vált rendezvényre az egész ország területéről vártak jelentkezőket, így érkeztek versenyzők például Kiskunhalasról, Budapestről, sőt még Szerbiából is.

A versmondó verseny 2015. szeptember 26-án került megrendezésre a kecskeméti Cifrapalotában. Témáját – a II. világháború a költészetben – a II. világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából választották a szervezők. A jelentkezők egy szabadon választott verssel készültek, mely lehetett bármely magyar költő II. világháborúval kapcsolatosan íródott verse. Az esemény kettős programot foglalt magában, hiszen ez alkalommal történt a korábban meghirdetett Versíró Pályázat eredményhirdetése is.
A versek mellett színes kulturális műsor is várta a közönséget. Az elején Szabó Sándor tárogatóművész köszöntötte a vendégeket szóban és a hangszere által megszólaltatott dallamokkal. K. Szabó Benedek Aranykoszorús versmondó pedig egy megható háborús verssel adta meg az alaphangulatát a rendezvénynek.

A szép számmal összegyűlt hallgatóságot Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte. Megnyitó beszédében hangsúlyozta a könyvek és a versek fontosságát és halhatatlanságát. Ez a rendezvény is bizonyította, hogy a versek iránti szeretet és érdeklődés él még az emberekben, és figyelemre méltó, hogy az 50 éven felüliek körében is sokan veszik a bátorságot ahhoz, hogy érzéseiket, gondolataikat versmondással fejezzék ki. Az alpolgármester gratulált a szervezőknek a szép és hiánypótló rendezvény megszervezéséhez.
A versek sorát a Kereki Nótások csodálatosan hangzó éneklése színesítette, vezetőjük Szabó Sándor tárogatóművész. Repertoárjukban a II. világháborúval kapcsolatos dalokat hallhattunk, tangóharmonika kísérte a nótázókat. A három évvel ezelőtt alakult csoport színvonalas fellépését hálás köszönet illeti. Szénási Pál és leánya, Szénási Anna nagyon szép összeállítással lépett föl a rendezvényen. Megszólaltattak gitárt, hegedűt, szintetizátort, és Anna gyönyörű hangon énekelt. A klasszikusnak mondható és jól ismert dal, a Hova tűnt a sok virág? kezdetű is felhangzott, és nagyszerű élményt nyújtott apa és leányai énekes-zenés összeállítása. Köszönet érte!

A versmondó verseny eredménye a következő lett:

I. helyezést ért el Mach András építész budapesti versenyző, aki Radnóti Miklós Második ecloga-ját mondta el. II. helyezett lett Varga Ilona tanár, szintén Budapestről, aki Pilinszky János Francia fogoly című versét tolmácsolta.

A zsűri két III. díjat adott ki: Kiss Judit magyar-történelem szakos tanárnak, budapesti versenyzőnek a Radnóti Miklós: Sem emlék, sem varázslat című vers tolmácsolásáért, valamint Strich Lászlóné gazdasági vezetőnek, aki szintén Budapestről érkezett, és Radnóti Miklós: Levél a hitveshez című versével lépett a pódiumra.

Két különdíj is gazdára talált: Az egyiket Miklenovics Aranka kapta, aki Szabadkáról, Szerbiából érkezett erre az eseményre, és különösen nehéz, mély gondolatokkal teli verssel készült. Nagy élmény volt hallgatni őt.

A másik különdíjas Szalai Sándor pedagógus, képzőművész volt, aki saját versét adta elő, melyet beadott az alapítvány Versíró pályázatára is. A versért is különdíjat kapott, annak előadása pedig egy érdekesen megkomponált performance lett, az is különdíjat vonzott.

Az éppen zajló 25. kecskeméti Népzenei Találkozó sűrű programjai közepette beugrott a Cifrapalotába Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője és néhány táncosa, hogy a magyar népi tánc csodálatos világába elvezesse a nézőket és hallgatókat.

A Versíró pályázat eredményhirdetése során megismerkedhettünk az I. helyezett Kakulyáné Tarjányi Anitával és Emberek, fegyverek című versével Ujvári Ferenc versmondó tolmácsolásában.

A II. helyezett, Nagy Antal Róbert pedagógus (Gyenesdiás) nem tudott eljönni a rendezvényre, de a versét Gyöngyösi Szabó Katalin bemutatta.

A III. helyezést Tóth Ágnes nagyváradi újságíró Apám című verse kapta. Nagyon készült rá, hogy eljön és mesél az édesapjáról, aki 1939-43 között az orosz fronton harcolt. Ezzel és a versével is szeretett volna emléket állítani édesapjának. Betegsége miatt nem jöhetett, de elküldött tíz értékes fotót, melyeket édesapja amatőr fotósként készített az orosz fronton átélt „élményeiről”. A hiteles fényképsorozat mellé megható levelét is felolvasták. Tóth Ágnes Apám című versét Gyöngyösi Szabó Katalin előadóművész mutatta be.

Az Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesületet ifj. Mónus Ferenc képviselte nagyszerű cimbalomjátékával és egy csokor nótával. A szervezők és a közönség is nagyon hálás érte!

A programot támogatták: VTP (Városi Támogatási Program), Cifrapalota, Nyitnikék Nyugdíjas Klub, Montázsmagazin

????????????????????????????????????

szenasi2