Kezdőlap Kultúra FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

Szvetlana Alekszijevics mellett Spiró György is fellép a krakkói Conrad-fesztiválon

 

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:
Varsó, 2015. október 19., hétfő (MTI) – Mintegy 150 külföldi és lengyelországi szerző, köztük Szvetlana Alekszijevics idei irodalmi Nobel-díjas részvételével kezdődik hétfőn Krakkóban a kortárs világirodalom alkotóit bemutató, immár hetedik alkalommal megrendezett Conrad-fesztivál, amelyen idén a magyar irodalmat Spiró György képviseli.

A péntekig tartó rendezvénysorozatot, amelyet a szervezők a lengyel származású, angolul író szerzőre, Joseph Conrad (1857-1924) emlékére egy nagyszabású nemzetközi multikulturális rendezvénynek szánnak, idén a Szemben az árral mottóval tartják meg. Ezzel – amint a fesztivál honlapján közlik – az irodalom azon lehetséges szerepére utalnak, hogy „a felforgatás eszköze és a konfliktusoktól gerjesztett valóság leírásának kulcsa legyen”.
Szvetlana Alekszijevics hétfő délután találkozik a krakkói közönséggel. A felolvasások során az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról is ismert Jonathan Franzen amerikai írósztár Purity című regényét mutatja be. Író-olvasó találkozót tart többek között Edward Hirsch amerikai költő és Martin Amis brit író is.
Kiemelt helyet kapnak idén a litvániai irodalmárok, köztük Tomas Venclova költő és esszéíró, valamint – az irodalmi középnemzedék képviselőjeként – Herkus Kuncius posztmodern regényíró.
Spiró György péntek este tart felolvasást, a Messiások című, lengyelül 2009-ben kiadott és Lengyelországban az Angelus közép-európai irodalmi díjjal kitüntetett regényéről Kazimiera Szczuka lengyel irodalmárral beszélget. Ezt megelőzően szerda este Spiró György a varsói Magyar Kulturális Központban is fellép. Ott Elzbieta Cygielska lengyel fordítóval beszélget a Fogság című nagyregénye lengyel kiadásáról. Az idén kiadott regényfordítás a tavaszi varsói nemzetközi könyvfesztiválon keltette fel a közönség figyelmét, az Adam Ferency neves lengyel színész által felolvasott részleteit szeptemberben tízrészes sorozatként a lengyel közszolgálati rádió sugározta.

MTI 2015. október 19., hétfő