Kezdőlap Kecskemét Kecskemét közgyűlésének novemberi ülése

Kecskemét közgyűlésének novemberi ülése

Díjak átadásával, díjazottak köszöntésével kezdődött Kecskemét közgyűlésének mai ülése.

A közgyűlés a szociális ellátás, az idősgondozás területén elhivatottsággal végzett több évtizedes szakmai munkája elismeréséül Trungel Ilona részére a Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat adományozta.

Szintén a Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat vehette át magas színvonalú szakmai munkája elismeréséül az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona. A munkacsoport nevében a díjat Fazekasné Kiss Ilona vette át.

November elején az Emberi Erőforrások Minisztériumában Batthyány-Strattmann László születésének évfordulója alkalmából miniszteri elismerések átadására került sor.

Az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjban részesítette

Dr. Kőszegfalvi Editet, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Jogi Osztályának vezetőjét.

Ugyanebből az alkalomból a miniszter Pro Sanitate Díjat adományozott

Engert Jakabné, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Humánpolitikai osztályvezetője részére.

Ugyancsak Pro Sanitate Díjban részesült Dr. Szepes Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Gasztroenterológiai Osztályvezető főorvosa.

Kishida Fumio japán külügyminiszter a 2015. évi japán külügyminiszteri kitüntetést Király Józsefnek, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör egyik alapítójának, tiszteletbeli elnökének adományozta.

Köszöntötte a közgyűlés a MegaLux csapatot. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának napelemes autója Ausztráliában a világ legnagyobb egyetemeinek csapatai között a 7. helyen ért célba a 3000 kilométeres, sivatagi világversenyen.

A Megalux csapat tagjai: Kutasi Zoltán csapatvezető, Maróti Jozefina, Diósy Miklós, Fazekas István, Tóth István, Tóth Ádám, Tóth Dániel,

Csupor Dániel, Sárkány Richárd, David Lopez Perez, Csizmadia Gábor,

  1. Bagány Mihály, Jakab Mária, Fodor Antal.

 

 

A közgyűlés ülésének fontosabb döntései:

 

Pályázatot nyújtott be az önkormányzat a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghirdetett Országos Labdarúgó Pályaépítési Programra, kisméretű (20×40 méteres) műfüves pályák létesítésére. A pályázat értelmében 3 helyen – Bolyai Gimnázium, Tóth László Általános Iskola, Mátyás Király Általános Iskola melletti területen – épülhetne műfüves labdarúgó pálya.

 

Csatlakozik Kecskemét a Megyei Jogú Városok Szövetsége azon kezdeményezéséhez, amely a kárpátaljai magyar családok megsegítésére irányul. A döntés értelmében az önkormányzat 5 millió forintot biztosít a célra a jövő évi költségvetésben. Kecskemét eddig egyébként elsősorban Beregszászt segítette, amellyel 2001 óta van testvérvárosi kapcsolata.

 

A Mamiker Trafik Kft. vásárolhatja meg azt a Rudolf laktanyában lévő 1758 négyzetméteres területet és egy épületet, amely értékesítésére a közelmúltban írt ki pályázatot a város. A vételár 45,21 millió forint. A pályázó az ingatlanon mintegy 800-900 négyzetméter alapterületű, többszintes, nagykapacitású napelem rendszerrel ellátott épületet épít, annak földszintjén szolgáltató házat, emeletein a kollégiumi színvonalat meghaladó, de alacsony árfekvésű apartmanokat, lakásokat kialakítva. A vállalkozás egy 50 férőhelyes, ingyenes parkolót is épít.

Az ingatlanra egyébként érkezett még egy pályázat, a másik érdeklődő valamivel kisebb vételárat kínált, és az elképzelései is kevésbé illeszkedtek az ingatlan környezetében tervezett egyéb beruházásokhoz.

 

Elfogadta a közgyűlés Kecskemét önkormányzatának 2015-2019-es időszakra vonatkozó Idősügyi Koncepcióját.

Az anyagból kiderül: Kecskeméten nagy számban vannak jelen és rendkívül aktívak az időseket tömörítő szervezetek, akiknek tevékenységére a jövőben is számít a város. Ez az egyik alapfeltétele annak, hogy a minőségi időskor biztosítása érdekében legyen elegendő társas tér, szabadidős szolgáltatás, megfelelő közösségi élet. A koncepció kiemeli a Kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetségét, a nyugdíjas Civil Kerekasztalt, az Idősügyi Tanácsot.

A nyugdíjasok betöltött szerepéről leszögezi: az idős emberekre, mint értékre, erőforrásra kell tekinteni, és szemléletváltásra van szükség e tekintetben.

Az elmúlt időszakban elkezdett idősügyi programok között nagy jelentőséggel bír az Egy Klub – Egy Iskola Mozgalom, a szintén a nemzedékek közötti együttműködés jegyében zajló Bibliaismereti vetélkedő, az Idősek Akadémiája, a Harmadik Kor Egyeteme és a Séta az Egészségért Mozgalom.

A dokumentum szól azokról az idősekről is, akik segítségre szorulnak, de valamilyen okból kiestek az ellátórendszerből. Az ő felkutatásuk, ellátásuk elsődleges cél. Fejleszteni kell továbbá a generációk közötti kapcsolatokat, emelni az ellátások színvonalát, bővíteni a szabadidős lehetőségeket.

 

Vezetői beosztásokra kiírt pályázatokról döntött a közgyűlés. Ennek értelmében a Kecskeméti Planetáriumot továbbra is E. Kovács Zoltán, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságát dr. Kellermann Péter, az Őszirózsa Időskorúak Gondozóházát Seprenyiné Fodor Anikó vezeti.

Zárt ülés keretében döntött a testület az Intézmény- és Piacfenntartó Szervezet vezetéséről, amellyel Kolek Andreát bízta meg.

 

Térfigyelő kamerát telepíthet a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti területre. A fejlesztést a 13. számú egyéni választókerület javasolta, a célra az önkormányzat 1.145.692 forint támogatást nyújt.

 

Megváltoznak a Kecskemét Kártya igénylési feltételei. Ez idáig 14 év volt az alsó korhatár, amit a közgyűlés feloldott azzal, hogy a 14 év alatti gyerekek is igényelhetik törvényes képviselőjük útján. A módosítást indokolja egyebek között, hogy a belső chippel rendelkező kártyát a jövőben az iskolai közétkeztetési rendszerben, iskolai beléptető rendszerek kialakítását követően, valamint a helyi közösségi közlekedésben jegy és bérletfunkcióval is használni lehessen.

 

Közterületek elnevezéséről döntött a grémium. Ennek értelmében a Mercedes üzemmel szomszédos telken épülő új SMR gyárhoz vezető út Berényi Béla magyar származású, világhírű autóipari feltalálóról lett elnevezve, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti közterület pedig az Aomori park nevet kapta, Kecskemét japán testvérvárosa tiszteletére.

Nevet kapott az a tér is, amelynél a Bercsényi utca a Rákóczi útba torkollik. A valójában két helyrajzi számon lévő terület annak a Nagykőrösi utcai ingatlannak a közelében található, amelyen most egy magánerős beruházás zajlik, és amelyen a régészek a török hódoltság korából származó leletekre bukkantak. Ezért a Rodostó tér elnevezést kapta a terület, Rodostó egyébként szintén Kecskemét testvérvárosa.

Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00001 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00002 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00004 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00006 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00007 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00008 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00011 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00012 Városháza_közgyűlés-2015-11-25_00015