Kezdőlap Sport Gyárfás Tamás nyugodt légkört szeretne

Gyárfás Tamás nyugodt légkört szeretne

Budapest, 2016. január 5., kedd (MTI) – Gyárfás Tamás azt szeretné, hogy végre nyugodt, egészséges légkörben készüljenek az úszók az előttük álló nagy feladatokra, különös tekintettel a riói olimpiára.

Ennek elősegítésére a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke – amint azt az MTI megkeresésére kedden közölte – mind a maga, mind a szövetség részéről mindent elkövet.
Gyárfás reagálását megelőzően a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka december 22-i sajtótájékoztatóján több kérdésben is bírálta a szövetséget, hiányolva a megfelelő szakmai háttér biztosítását, leszögezve ugyanakkor, hogy észrevételeit nem a MÚSZ elleni támadásnak szánja. Kiss László szövetségi kapitány ugyanakkor hétfőn az MTI-nek nyilatkozva arról panaszkodott, hogy nem tud egyeztetni Hosszú Katinkával sem az úszó kéréseit illetően, sem például a következő időszakban esedékes edzőtáborozásokról, mert hetek óta hiába keresi telefonon, képtelen a versenyzőt elérni.
„Határozott véleményem, hogy a megoldást meg lehet találni, ha valamennyi érdekelt ennek szellemében jár el. Értelmetlen és semmilyen szempontból nem előrevivő, ha oda-vissza repkednek az állítások és viszontválaszok” – szögezte le kedden Gyárfás Tamás. Hozzátette, hogy egyetért Hosszú Katinka decemberi véleményével, mely szerint a párbeszéd a megoldás.
„Mind Kiss László szövetségi kapitány, mind Hargitay András utánpótlás-kapitány és a MÚSZ valamennyi munkatársa hasonlóképpen gondolkodik” – mondta a sportági szövetség első embere.
A MÚSZ elnöke nyomatékosította, azért szokatlan és különös a kialakult szópárbaj, mert a magyar úszósport eredményei világszínvonalúak, amit nem pusztán a kazanyi világbajnokság három aranya, három ezüstje, négy bronza, és a netanyai Eb pazar éremtermése, a tizenegy arany, három ezüst, egy bronz igazol.
„Hanem az a hamarosan megjelenő hír is, mely szerint – árulta el az európai úszószövetség (LEN) gazdasági vezetőjeként Gyárfás – az esztendő legjobbjainak névsorában a női úszók között Hosszú Katinka, a férfiak között pedig Cseh László szerepel az úszók legjobbjaként, azaz két magyar került a kontinens trónjára.”
A világszövetség, a FINA pedig január 31-én a Budapesten zajló ünnepi gáláján jelenti be hivatalosan, hogy kik érdemelték ki az év legjobbjai címeket – fűzte hozzá.
„Bár a FINA-vezetők által már ismert eredményt nem szabad közzétenni, annyit elmondhatok, ott sem lesz okunk a szégyenkezésre” – közölte Gyárfás Tamás.
Kiss László hétfői nyilatkozatában Hosszú felvetéseire kitérve többek között elmondta, hogy tudomása szerint a januárban átadandó Tüskecsarnokban beszerelik majd a szövetség által a hollandoktól megrendelt 73 millió forintos víz alatti kamerarendszert, amely segít az úszóknak a technika elemzésében. Amellett a Komjádi uszodában is rendelkezésére áll Hosszú Katinkának a kért külön helyiség – tudatta Kiss László. Ezt kiegészítette azzal, hogy Hosszúnak a sajtótájékoztatón elhangzott panaszát – amely szerint kénytelen volt a medence partján átöltözni – nem érti, hiszen ő maga már jóval korábban átadta neki a Komjádiban levő sportorvosi szoba kulcsát.
„Mi mindenkor mindent megteszünk, hogy a lehető legtökéletesebben felkészülhessen az olimpiára, de úgy nehéz ilyen kérdésekben dűlőre jutni, ha – bár Katinka a sajtótájékoztatóján a párbeszédet ösztönözte – a megbeszélésektől elzárkózik” – nyilatkozta hétfőn a kapitány.

MTI 2016. január 5., kedd

(Kép forrása: Internet)