Kezdőlap Kultúra Kiállítással kezdődött meg az ENSZ-ben a holokausztra emlékezés hete

Kiállítással kezdődött meg az ENSZ-ben a holokausztra emlékezés hete

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:
Washington, 2016. január 26., kedd (MTI) – Holokauszt, golyókkal címmel nyílt kiállítás hétfő este az ENSZ New York-i székházában, ezzel megkezdődött az a négynapos rendezvénysorozat, amellyel a világszervezet a holokauszt áldozataira emlékezik.

A kiállítást a Yahad-in-Unum nevű globális humanitárius szervezet rendezte a francia ENSZ-képviselettel közösen, és a szervezet elmúlt tíz éve kutatásainak relikviáit mutatja be.
A Yahad-in-Unum héber és latin szóból képzett kifejezés, azt jelenti: együtt. 2001-ben hozta létre Patrick Desbois francia katolikus pap, akinek nagyapját a második világháború idején a nácik az ukrán-lengyel határon lévő egyik koncentrációs táborba hurcolták. Ez a személyes indíttatás arra késztette a papot, hogy munkásságát részben a katolikus-zsidó párbeszédnek szentelje, részben pedig a holokauszt áldozatainak emlékeit kutassa.
A párizsi székhelyű szervezet célja, hogy felkutassa és feltárja a zsidók kivégzési helyeit, tömegsírjait, emlékeit Ukrajnában, Fehéroroszországban, Oroszországban, Lengyelországban és Moldovában. A mostani kiállításon a kutatások során előkerült tárgyi emlékekkel, videós tanúságtételekkel, emlékezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.
Kedd délután újabb kiállítás nyílik az ENSZ székházában Élet a túlélés után címmel, szerdán, a holokauszt nemzetközi emléknapján pedig nemzetközi konferencia lesz. A konferencián felszólal Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, aki egyúttal a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros magyar elnöke. A központi megemlékezésre meghívást kapott két magyar roma muzsikus, Kopár Antal és Horváth Béla is. Őket az ENSZ főtitkárhelyettese a magyar ENSZ-misszió által korábban szervezett roma holokauszt megemlékezésen ismerte meg.
Magyarország az idei nemzetközi holokauszt emléknap hivatalos társszervezője és közreműködője. Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet éppen egy éve ismertette a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros magyar elnökségének programját az ENSZ-közgyűlésben. A magyar ENSZ-képviselet az elmúlt évben számos jelentős rendezvénynek és emlékülésnek volt a házigazdája.

MTI 2016. január 26., kedd

(Kép forrása: Internet)