Kezdőlap Kiemelt Nőtt a megrendelés a készházakra, de kevés a szerelő

Nőtt a megrendelés a készházakra, de kevés a szerelő

Budapest, 2016. január 11., hétfő (MTI) – A lakások áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése megnövelte a készházgyártók, illetve forgalmazók megrendeléseit, a cégeknek azonban gondot jelent a szerelő csapatok hiánya, amelyek nagy hányada a válságot követő időszakban külföldre ment dolgozni – mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke az MTI-nek.

A készházépítők legjobb éve 2009-ben volt, akkor 2200 könnyűszerkezetes családi ház épült. Ebből –  az akkor még készházépítő tagozatba tömörült 31 cég – 950 házra kapott megbízást. A megrendelések száma a múlt évben 100-ra csökkent, miközben a tagozatba tömörült cégek száma 7-re apadt.
Az áfacsökkentés hatására a könnyűszerkezet-építő tagozatba tömörült társaságok 100 készházra kaptak megrendelést, így már január elején annyi a munka, mint tavaly egész évben volt, gondot okoz ugyanakkor a szerelőcsapatok hiánya – mondta.  Egy-egy csapat 5 emberből áll, és tagjait nem lehet egyik napról a másikra kiképezni. A helyzet annyira rossz, hogy az újsághirdetésekre egyáltalán nincs jelentkező, így nem marad más lehetőség, mint a külföldre – leginkább Németországba – távozott szerelőcsapatok hazacsábítása. Ez azonban csak az ottani bérek itthoni megadásával lehet – vélte az elnök. Hozzátettet azt is, hogy külföldön is fellendülőben van a készházépítés, így a jelenlegi munkaadók mindent megtesznek a szakemberek megtartásáért.
A magasabb bér miatti többlet munkadíj egy házra vetítve mintegy 2 millió forint. Miután egy földszint és tetőtér beépítéses ilyen ház – 150 négyzetméteres alapterülettel, alapozás nélkül – 30 millió forintba kerül az 5 százalékos áfával, ez emelkedik meg a többlet szerelési díjjal 32 millió forintra. Így máris 3 millióra olvad az áfacsökkentésből adódó 5 milliós ár-előny – jegyezte meg.

MTI 2016. január 11., hétfő

(Kép forrása: Internet)