Kezdőlap Kecskemét Évértékelő állománygyűlés Bács-Kiskun megyében

Évértékelő állománygyűlés Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság elmúlt évi munkáját értékelték Kecskeméten.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. évi rendőri tevékenységét értékelte Dávid Károly r. dandártábornok 2016. február 8-án. A Kecskeméten megtartott állománygyűlés elöljárója dr. Balogh János r. vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka volt.

 

A rendőrfőkapitány az évértékelő első perceiben a 2015. évben tanúsított kiemelkedő helytállásuk, szakmai munkájuk elismeréseként jutalomban részesített négy Bács-Kiskun megyei rendőrt. Ezt követően beszámolt arról, hogy a megye rendőrei 2015. évben is teljesítették a célkitűzéseket. Megfelelő közrendet, élhető és egyre javuló közbiztonságot garantáltak a lakosság számára.  Köszönetet mondott kollégáinak, akik az állampolgárok visszajelzései alapján és a számok tükrében is jó szakmai munkát végeztek az elmúlt évben. Részletesen kifejtette a tett intézkedéseket, az elért eredményeket és meghatározta a 2016. évi feladatokat.

 

Bár a főkapitányság nyomozó hatóságai 2,8 %-kal több bűncselekmény ügyében nyomoztak, a megye területén a bűncselekmények száma közel azonos szinten maradt. A 2015-ben kodifikált határzárral kapcsolatban elkövetett 218 bűncselekménytől eltekintve 0,9 %-os csökkenés figyelhető meg. A megye nyomozás-eredményessége (3,9 %-kal) 61,2 %-ra javult, amely az elmúlt hat év legjobb eredményének tekinthető.

 

A regisztrált emberölések száma 14-ről 12-re csökkent, ez a bűncselekményszám az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke. Ezen belül a szándékos befejezett emberölés bűncselekmények nyomozás-eredményessége 100 %-os volt, egy emberölés kísérletének elkövetője maradt egyelőre ismeretlen.  Kiemelkedő, hogy a rablások száma 72-ről 40-re csökkent a múlt évben, amely messzemenően az elmúlt évek legalacsonyabb regisztrált esetszáma.

 

A lopások száma – minimális csökkenés mellett – a 2014-es év szintjén alakult, az elmúlt öt évet vizsgálva a legkevesebb esetszámmal. Ezen belül a személygépkocsi-lopások száma (69-ről 45-re) több mint negyedével csökkent 2014-hez képest.

 

A bűncselekmények elkövetőinek felderítése mellett a rendőrség szakemberei országos és helyi kezdeményezésű bűnmegelőzési programokkal igyekeztek megszólítani elsősorban az általános- és középiskolásokat, a szülőket, pedagógusokat. A bűnmegelőzésben résztvevő szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésünk konstruktív és eredményes volt, csakúgy, mint a baleset-megelőzés terén.

 

A megye közlekedésbiztonsági helyzetében csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, de sajnálatosan a tavalyi évben 9-el több halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2014-hez képest, melynek következtében 13 emberrel több halt meg megyénk közútjain. A közlekedési bűncselekmények 8,2 %-os növekedése a járművezetés ittas állapotban bűncselekmény 15,2 %-os (1380-ról 1590-re) emelkedésének volt köszönhető.

 

2015-ben Bács-Kiskun megye határszakaszára minden eddiginél erősebb migrációs nyomás nehezedett, ennek ellenére sikerült garantálni a schengeni külső határszakasz, valamint az utas- és áruforgalom zavartalanságát. Hatékonyan és eredményesen léptek fel a rendőrök az államhatárt, illetve a biztonsági határzárat illegálisan átlépő és az őket segítő személyekkel szemben.

Az illegális migrációval kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tudomására jutott jogellenes cselekmények száma a 2015. évben 23 392 volt, amely jelentős emelkedést mutat az előző év adataihoz képest (12 655).

 

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében 2015-ben három rendőrkapitányság és egy rendőrőrs épületének energetikai korszerűsítése valósult meg.
A szakmai értekezlet elöljárója kiválónak értékelte a főkapitányság tavalyi évi teljesítményét, gratulált az elért eredményekhez, külön szólt az illegális migráció során kifejtett erőfeszítésekről, majd megfogalmazta a 2016. évre vonatkozó főbb célkitűzéseket, feladatokat.