Kezdőlap Országos események Hat településen választanak polgármestert vasárnap

Hat településen választanak polgármestert vasárnap

Budapest, 2016. február 4., csütörtök (MTI) – Hat településen választanak polgármestert vasárnap; az érintett községek között háromban képviselő-választást is tartanak. Az időközi önkormányzati választásokat a polgármester halála, szavazategyenlőség vagy önfeloszlatás miatt írták ki.

A Győr-Moson-Sopron megyei Barbacson  polgármestert és négytagú képviselő-testületet választanak, miután a testület tavaly novemberben feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért ketten indulnak: Giczi András jelenlegi polgármester és Abdai Zsolt, mindketten függetlenként.
A Pest megyei Kóspallagon ugyancsak önfeloszlatás miatt tartanak polgármester- és képviselő-testületi választást. A településvezetői tisztséget három jelölt szeretné elnyerni: a jelenlegi polgármester, Klein Tibor, valamint Bali Ferencné (Magyar Munkáspárt) és Miklós István (független).
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcsbákán is önfeloszlatás miatt kell polgármestert és hattagú képviselő-testületet választani. A polgármesteri tisztségért ismét induló Somogyi László (független) korábbi településvezető kihívója Takács László (független) alpolgármester, illetve Tóth Péter Pál, a Magyar Munkáspárt jelöltje.
A Somogy megyei Böhönyén azért tartanak polgármester-választást, mert a tavaly októberi időközi választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között. Most a polgármesteri posztért Zsoldos Márta Piroska és Szijártó Henrik Gyula indul, mindketten függetlenként.
A Heves megyei Ostoroson polgármestert választanak, miután a településvezető elhunyt. A szavazók hat jelölt közül választhatják meg a leendő polgármestert: Róka Sándor (független), Böjt László (független) jelenlegi alpolgármester, Tietze Nándor (Jobbik), Németh Zoltán (Magyar Munkáspárt), Balizs Károly Vidor (független), Böjt Attila (független) indul a posztért.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalu településen is a korábbi községvezető halála miatt tartanak polgármestert választást vasárnap. A tisztségért három független jelölt indul: Mester Dénes, Takács Viktor és Gergely József.
A Nógrád megyei Bercelen roma települési önkormányzati választást tartottak volna, ám ez jelölt hiányában elmarad, így ott legközelebb csak 2019-ben lehet roma kisebbségi önkormányzatot alakítani.

MTI 2016. február 4., csütörtök

 

(Kép forrása: Internet)