Kezdőlap Események Történelmi íjászok költöztek a Messzi István Sportcsarnokba

Történelmi íjászok költöztek a Messzi István Sportcsarnokba

Történelmi Íjászok Országos Bajnoksága első lépéseit Kecskeméten tehette meg 2001-ben, akkor még kísérleti jelleggel. Azóta rengeteget fejlődött a sportág, és egyre népszerűbbé vált nem csak hazánkban, hanem Európában is.

Február 5-én már kiforrott sportágként érkezett vissza a Történelmi Íjász OB, melyen közel százötvenen vehettek részt, öt korosztályban. A versenyt Szeberényi Gyula alpolgármester nyitotta meg, de a nyitányon részt vett Molnár Pál kecskeméti önkormányzati képviselő is.

A történelmi íjászat látványos sportág, a versenyzők korhű ruhákban mérkőznek meg, különleges íjaikkal. Az induláskor csak két kategóriában lehetett nevezni, mára már lazultak a követelmények, de a mai napig kötelező a céllövő heggyel ellátott, madár tollazatú fa nyílvessző. A sportág egyfajta hagyományőrzésként is funkcionál hazánkban, tekintve, hogy a magyar nép veszedelmes nyilairól ódákat zengtek a környező népek.

Már számos országban elterjedt az íjászat e különleges szakága, Európában és Ázsiában is egyre többen fedezik fel az íjászat hagyományait, ennek köszönhetően a sportág folyamatos fejlődés alatt áll, több válfajjal is rendelkezik már. Ilyen például a klasszikus gyalogos íjászversenyek, a távcéllövészet, ahol akár olimpiai távokat meghaladó, több nemzet íjászhagyományaikban fellelhető célokra lőnek, valamint a klasszikus távlövészet is.

(kép forrása: internet)