Kezdőlap Események Brüsszeli robbantások – Pintér Sándor: kettes fokozatú, magas terrorkészültséget rendeltek el

Brüsszeli robbantások – Pintér Sándor: kettes fokozatú, magas terrorkészültséget rendeltek el

    Budapest, 2016. március 22., kedd (MTI) – A brüsszeli robbantások nyomán Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát – jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség.
Eddig a négyfokozatú skálán a hármas szint volt érvényben.
A belügyminiszter hozzátette: a kormányfő addig rendelte el ideiglenesen a kettes fokozatot, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésére érkezve korábban Papp Károly országos rendőrfőkapitány is beszámolt arról, hogy a brüsszeli robbantások nyomán fokozott ellenőrzést rendeltek el a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a metróállomások területén.
A rendőrfőkapitány azt mondta: az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. Arra a kérdésre, hogy ez a pályaudvarokra is kiterjed-e, Papp Károly azt mondta, ott már korábban megerősítették a rendőri biztosítást. Hozzátette: a társszervekkel folyamatosan egyeztetnek, s ennek függvényében döntenek a további intézkedésekről.
Mirkóczki Ádám jobbikos politikus, aki a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságnak is tagja, azt mondta: bízik benne, hogy a rendészeti bizottság keddi zárt ülésén a Belügyminisztérium, illetve a titkosszolgálatok képviselői részletesebb információkkal is tudnak szolgálni.
Az ellenzéki politikus szerint a nyugat-európai példák is bizonyítják, a megerősített biztonsági intézkedések ellenére is történnek merényletek. Ezzel együtt leszögezte: pártja minden olyan intézkedést támogat, amely Magyarország biztonságát fokozza, illetve szavatolja.
Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni, azt mondta: az ülés után sajtótájékoztatót tart.
Kedd reggel robbanások történtek a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és egy metróállomáson. A legfrissebb információk szerint tizenhárom halottja és harmincöt súlyos sebesültje van a detonációknak – tájékoztatott a VRT belga közszolgálati televízió.

bkdi \ gkp

MTI 2016. március 22., kedd