Kezdőlap Gazdaság NAV-szóvivő: már 1,8 millió szja-bevallás érkezett a hatósághoz

NAV-szóvivő: már 1,8 millió szja-bevallás érkezett a hatósághoz

Budapest, 2016. április 26., kedd (MTI) – Az előző évhez képest a szja-bevallási hajlandóság jól áll, az idén eddig 1,8 millió bevallás beérkezett az adóhatósághoz – mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kifejtette: eddig az ügyfelektől 1,3 millió bevallás érkezett az adóhivatalhoz, ehhez jön a 220 ezer nyilatkozattal választható adómegállapítás, és további 300 ezer egyszerűsített bevallásra szóló nyilatkozat.
Hozzátette: tavaly 4,5 millió szja-bevallás volt az adóhatóságnál.
A szóvivő rámutatott: majdnem minden évben azonos hibákat tapasztalnak a bevallásoknál, egyik leggyakoribb az aláírás lemaradása, anélkül érvénytelen a dokumentum, a másik a bankszámlaszám, illetve a posta cím hiánya visszaigénylés esetén.
A NAV segítséget a bevallások elkészítéséhez – hangsúlyozta a szóvivő, emlékeztetve arra, hogy januártól igénybe lehet venni az adóhatósági adómegállapítást, illetve kérésre adóbevallási ajánlatot készítenek, kiküldik az ügyfélnek, és ha nem válaszol, akkor az beleegyezést jelent.
A szóvivő elmondta azt is, hogy a hivatal honlapján nyomtatvány kitöltő program működik, ezzel a hibázási lehetőséget lehet kiszűrni.
Megemlítette, hogy jövőre az adózók többségének a NAV készíti majd a bevallást, és ehhez elengedhetetlen az ügyfélkapu megléte.
Az adásban Kis Péter András emlékeztetett, hogy május 20. a beadni határidő, eddig kell az adót is megfizetni, és nyilatkozni a 1+1 szja-felajánlásáról.

gpe \ egr \ hgp

MTI 2016. április 26.

 

(Kép forrása: Internet)