Kezdőlap Események Mélyül a kapcsolat Kárpátaljával

Mélyül a kapcsolat Kárpátaljával

A Kárpátaljai Megyei Tanács delegációjának tavaszi, Bács-Kiskun megyébe tett bemutatkozó látogatásakor sikerült egy, a mindkét megye számára gyümölcsöző együttműködés és barátság alapköveit lerakni. Ennek továbblépéseként Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és delegációja meghívást kapott Kárpátaljára, melyre a múlt héten került sor. A két napos látogatás során tovább folytatódtak a Kecskeméten megkezdett gazdasági együttműködésekről szóló tárgyalások. A két megye vezetősége 4 együttműködési területet jelölt ki, melyek elindítását még az idei évre tervezik. A turizmus és agrárium (azon belül a szőlészet, kertészet, biogazdálkodás) fejlesztése kapcsán jó gyakorlatok és példák bemutatásából, tapasztalatcserékből, szakmai látogatásokból és továbbképzésekből tud a két megye kölcsönösen profitálni. A kárpátaljai partnerek kérték a segítséget abban, hogy biztosítsunk számunkra lehetőségeket, melyek során helyi, megyei vállalkozói csoportoknak bemutatkozhatnak, remélve azt, hogy felkelti az érdeklődésüket egy esetleges kárpátaljai befektetés. Mindkét fél elképzelései és tervei között szerepel egy helyi termék fejlesztés, és egy védjegy létrehozása, melyet ugyancsak közös erővel, együttműködve tudna Bács-Kiskun megye és Kárpátalja megalkotni és népszerűsíteni.

Rivisz Mihajlo, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Kárpátalját nem szabad teljesen a hírekben látható, hallható Ukrajnával azonosítani, hiszen nálunk béke, biztonság és kimeríthetetlen turisztikai gazdagság van. Szeretnének mindent megtenni annak érdekében – és ebben kérik a magyar fél segítségét is -, hogy Kárpátalját ne csak a médiából ismerhessék meg a magyar emberek, hanem személyes tapasztalataik, emlékeik során.

„Példaértékű az a törekvés, ahogyan Kárpátalján a maroknyi magyarság a maga kezébe akarja venni sorsának irányítását.” – summázta a két nap eredményeit Rideg László.  „Továbbá követendő az is, ahogyan Kárpátalján a különféle nemzetek egymással karöltve cselekednek egy jobb jövő érdekében.” A találkozások eredményeként Bács-Kiskun megye újabb kapcsolatot építhet egy olyan térséggel a Kárpát-medencében, ahol 150 ezer magyar lakik, mely irány nem csak gazdasági, hanem nemzetpolitikai érdek is.

Kecskemét, 2016. május 23.