Kezdőlap Események Iváncsó András festőművész tárlata a Forrás Galériában

Iváncsó András festőművész tárlata a Forrás Galériában

Budapest, 2016. június 14., kedd (MTI) – Iváncsó András kárpátaljai festőművész műveit bemutató kiállítás nyílik Szín-terek címmel szerdán a budapesti Forrás Galériában

A július 1-ig látható kiállítás a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által életre hívott Kárpát-haza Galéria rendezvénye. A megnyitón köszöntőt mond Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, beszédet mond Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke. A tárlatot Micska Zoltán festőművész, Ukrajna Kiváló Művésze, az Ukrán Nemzeti Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja nyitja meg, közreműködik Both Miklós zenész – közölte a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hétfőn az MTI-vel.
Az Ukrajna Érdemes Művésze díjjal elismert Iváncsó András az absztrakt expresszionizmus műfajában alkot, vagyis a lelki és érzelmi állapot közvetlen kifejezésére törekszik. Művei modern hangvételűek, tele stilizált formákkal. Kompozícióiban kortárs válaszok fogalmazódnak meg az őt körülvevő világról, a kárpátaljai tájról és az emberekről. Alkotásait akrillal és vegyes technikával készíti farostra és vászonra. A textúrát az érdes és sima felületek váltakozásával, a festékrétegek halmozásával teszi változatosabbá, drámaibbá.
Iváncsó András tanulmányait 1991-ben fejezte be a Munkácsi Tanítóképző Főiskolán, majd 1995-ben festészet-grafika szakon diplomázott az Ivano-Frankivszki Egyetemen, ahol Figol Mihail, Szirko Volodimir, majd Micska Zoltán voltak a tanárai.
Az alkotó 1995-ben kezdett képzőművészetet tanítani a Munkácsi Tanítóképző Főiskolán és a Munkácsy Mihály nevét viselő művészeti iskolában. Az Ukrán Képzőművészek Szövetsége 2001-ben választotta tagjává. Jelenleg a Munkácsi Városi Képtár igazgatója.
Rendszeres résztvevője különböző alkotótáboroknak Magyarországon, Lengyelországban és Ukrajnában. Önálló kiállításait láthatta a közönség Kijevben és Budapesten, csoportos tárlatokon vett részt Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Horvátországban, Fehéroroszországban, Oroszországban és Kínában.
Alkotásait a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum, az Ukrajnai Kortárs Múzeum, a Kolomijai Népművészeti Múzeum, a Csernovici Képtár, a Trebisovi Képtár és a Szevasztopoli Képtár gyűjteménye őrzi.

bse \ brr

MTI 2016. június 14.

 

(Kép forrása: Internet)