Kezdőlap Kecskemét Parlagi sasok és rókák pusztulása miatt emeltek vádat egy városföldi vadász és...

Parlagi sasok és rókák pusztulása miatt emeltek vádat egy városföldi vadász és társa ellen

Idegméreggel befecskendezett tojásokkal parlagi sasokat és rókákat pusztított el egy városföldi vadász és társa, ezért ellenük természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt emeltek vádat – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerdán.

A közlemény szerint a 39 éves városföldi férfi tanyáján elszaporodtak a baromfijait és egyéb háziállatait pusztító dúvadak és rókák, ezért ismerősétől kért segítséget. Az 55 éves hivatásos vadász 2015 februárjában karbofurán hatóanyaggal befecskendezett tojásokat adott át a tanyatulajdonosnak.
A 2008 óta tiltott idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált okoz – írták.
A vádlottak a mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben helyezték el. A tojásokból egy róka evett, majd teteméből egy másik róka is. Mindkét állat sokat szenvedve pusztult el. A megmérgezett rókák teteméből két parlagi sas is fogyasztott. A fokozottan védett állatnak minősülő sasok is különös szenvedés után pusztultak el.
Az egyik, Remény névre keresztelt sas jeladóval ellátott példány volt. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy párt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A mérgezett tojások környezetében további nyolc jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így a vádlottak az állomány fennmaradását veszélyeztették. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 él Magyarországon – derül ki a közleményből.
Az ügyészség a két a büntetlen előéletű férfit természetkárosítással és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzással vádolja. Tettük egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.

2016. július 13., szerda