Kezdőlap Olvasgató Csütörtökön kezdődik a Jackson Hole-i éves nemzetközi bankártalálkozó

Csütörtökön kezdődik a Jackson Hole-i éves nemzetközi bankártalálkozó

Csütörtökön kezdődik az amerikai Jackson Hole-ban az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed által szervezett szokásos éves nemzetközi bankártalálkozó.

Az 1978 óta a Wyoming szövetségi állam hegyvidéki üdülőhelyén évente rendezett tanácskozáson a világ számos bankvezetője és pénzügyminisztere vesz részt, ott vannak a fontosabb elemző intézetek irányítói és a vezető pénzpiaci szereplők.
Az idén A jövő ellenálló monetáris rendszereinek tervezése mottót viselő kétnapos szimpózium pénteki munkanapján szólal fel Janet Yellen, a Fed vezetője.
Beszédét nagy várakozás előzi meg, mivel a Fed több illetékese az elmúlt hetekben arra célozgatott, hogy már nem kell sokat várni az újabb kamatemelésre. Elemzők szerint persze a jegybankár aligha fog egyértelmű jelzést adni, beszédében nagy valószínűséggel vegyesen fognak szerepelni az amerikai gazdaság kilátásai szempontjából derűlátásra és borúlátásra okot adó körülmények. Mindazonáltal a Fed vezetőjének beszédében lehetnek olyan burkolt célzások, amik alapján következtetni lehet a kamat várható alakulására.
A Fed legutóbbi, július végi ülésén a kamatalakító Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) változatlanul a 0,25-0,50 százalékos sávban hagyta az irányadó rátát. A FOMC közleményében akkor azt írta, hogy „eltűntek az amerikai gazdaságra leselkedő rövid távú kockázatok, és éledezik a munkaerőpiac, de továbbra is figyelemmel kell kísérni a globális gazdasági kockázatokat és pénzügyi eseményeket azért, hogy biztosak legyenek abban, ezek nem fogják lassítani az amerikai gazdaságot”.
A FOMC nem tett egyenes utalást arra, hogy mikor folytatná a tavaly decemberben megkezdett kamatemelést. Egyes közgazdászok szerint akár már szeptemberben folytatódhat a kamatemelési ciklus, ha a munkanélküliség csökkenése a jelenlegi ütemben folytatódik, és elmúlik az a piaci turbulencia, amit a brit EU-tagság megszüntetéséről döntő népszavazás okozott.

gscs \ gjé \ gry

MTI 2016. augusztus 24., szerda