Kezdőlap Események Rendezvények a közeljövőben

Rendezvények a közeljövőben

Falualapítók_ünnepe_Császártöltés_2016_08_12-14 lajosmizsei-napok_2016_08_19-21 Madarasi_Napok_2016_08_13-202016. augusztus 12-13., Bácsalmás, VI. Népek-Ízek Forgataga

Szeretettel ajánlom figyelmébe a „Népek-Ízek Forgataga” hagyományőrző rendezvényt, amely egyben testvérvárosi találkozó is. Célja bemutatni a magyar kultúrán kívül, a térségi nemzetiségi hagyományőrzést, mind zene, tánc, kézművesség és gasztronómia terén. A program a Nemzetközi Művésztelep kiállításának megnyitójával kezdődik. Bemutatkozik Bezdán. Ingyenes nemzetiségi ételkóstolók lesznek. A rendezvény plakátját levelemhez mellékeltem.

 

  1. augusztus 12-14., Császártöltés, Falualapítók ünnepe

A rendezvényen adják át a település új óvodáját. Többek között színházi előadás, kirakodóvásár, házi sütemények versenye, falunéző túra, falusi olimpia, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket. A rendezvény plakátját levelemhez mellékeltem.

 

  1. augusztus 12-14., Bugac, Kurultaj

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye. Több mint száz, Kárpát medencei magyar hagyományőrző és civil szervezet részvételével valósul meg. Több száz lovas és több ezer gyalogos hagyományőrző (főleg ősi hun, avar és magyar viseletben, páncélzatban) vesz részt benne aktívan. A legnagyobb történelemformáló őseink – akiknek e Hazát is köszönhetjük – tiszteletére szervezett Ősök Napja ünnepséget minden második évben rendezik meg.A Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés részletes programja itt található.

 

2016. augusztus 12-14., Kunszentmiklós-Bösztörpuszta; Magyarok Országos Gyűlése és Vására

Kunszentmiklós-Bösztörpusztán augusztus 12-14. között harmadik alkalommal kerül sor a Magyarok Országos Gyűlésére, ahol két színpadon és kilenc tematikus sátorban zajlanak az előadások. A rendezvény fő látványossága a Történelmi Élőkép, s a hozzá épített vár, amely a gyermekek számára rongylabdás ostrommal bevehető. A  rendezvény vezérmotívuma: Nemzeti Önellátás a Kárpát-medencében. A részletes program itt érhető el.

 

2016. augusztus 13-20., Madaras; Madarasi Napok

A rendezvény a helyi Fúvószenekar zenés ébresztőjével kezdődik. Kulturális, szabadidős és szórakoztató rendezvényekkel várják az érdeklődőket. Többek között szabadtéri fotókiállítás és solymászbemutató lesz az első napon. A sportpályán nemzetközi labdarúgó tornát szerveznek. A templom búcsúja augusztus 15-én lesz. A rendezvény plakátját levelemhez mellékeltem.

 

2016. augusztus 19-21., Lajosmizse; Lajosmizsei Napok

A Lajosmizsei Napok keretében szervezik meg a Testvérvárosi Találkozót is. Augusztus 19-én konferenciát szerveznek Európai Uniós fejlesztések és jó gyakorlatok bemutatása nevelési- és oktatási intézményekben címmel. A helyi, megyei, magyar értékekről, hungarikumokról, nemzetközi értékekről hallhatnak az érdeklődők egy másik konferencián. Mindeközben megtekinthető a Lajosmizsei Települési Értéktár kiállítása. A civil szervezetek fóruma is a program részét képviseli. Kulturális, szabadidős és szórakoztató rendezvényekkel várják az érdeklődőket. Plakátot mellékeltem.

 

  1. augusztus 19-27., Kecskemét, Hírös Hét Fesztivál

Koncertek, kiállítások, gasztronómiai, sport- és gyermekprogramok vonzzák Kecskemétre a látogatókat. A programok nagy része már hagyományosnak mondható, azaz újra lesz nótaest, babakocsis felvonulás, gyermekáldás, pékségverseny, mesterlevél-átadás, rózsa- és virágkiállítás, tűzijáték, süteménysütő-verseny és természetesen kertészeti és élelmiszeripari kiállítás, amelyen a térség őstermelői mutatkozhatnak majd be a települések standjainál.

 

  1. augusztus 19-27., Kecskemét, XV. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás

A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás és a „Háztájit az asztalra!” Térségi Tanyai Termék Vásár Kecskeméten, a Kossuth téren kerül megrendezésre.

 

2016. augusztus 23., Kecskemét, Alföldi kenyér, szőlő és bor; „A Kárpát-medence kincsei” – határon innen és túl konferencia és bemutató

A résztvevők a vetőmag, szaporítóanyag minősítés jelentőségéről és rendszeréről, az egészséges, nagy biológiai értékű gabona vetőmag jelentőségéről, a patogénmentes szőlő szaporítóanyag előállítás módszereiről, a magyar malmok jelentőségéről, a búzanemesítésről, valamint a Nagyküküllő-menti borvidék történetéről hallhatnak a konferencián, melynek meghívóját levelemhez mellékeltem.

 

2016. augusztus 26., Kecskemét, Magyar Paprika Napja V.

A „Magyar Paprika Napja” rendezvénysorozat hagyományait folytatva a program elsődleges célja, hogy az érdeklődők betekintést kapjanak a hazai paprikatermesztés aktuális kérdéseibe, valamint a termesztéstechnológiákhoz, növényvédelmi feladatok korszerűsítéséhez kapcsolódó kutatási eredményekbe és újításokba. Az idei, Kecskeméten megrendezésre kerülő rendezvény kiemelt témája a szántóföldi paprikatermesztés és feldolgozás. A rendezvény meghívóját mellékeltem levelemhez.

 

  1. augusztus 27-28., Kiskunfélegyháza, Nyeregszemle

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre az ország egyik legnagyobb lovas fesztiválja. A Nyeregszemle különlegessége, hogy évről-évre több száz lovas kel útra, lóháton vagy fogattal, az ország minden tájáról, hogy találkozzanak egymással. A cél a nagyközönség számára bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, és a magyarság kultúrájában betöltött szerepét. Seregszemle Ünnepség, lovas bemutatók, solymász- és vadászkutya bemutató, íjászverseny, csikós-bajnokság, lovasíjász verseny, ingyenes gyereklovagoltatás, népzene és táncház, kézműves foglalkozás, gyerekprogramok, országos népművészeti és kézműves kirakodóvásár, hintalovaspark és gyereksarok, kisállat-simogató.