Kezdőlap Események Ünnepi hangolódás a megye értékei jegyében

Ünnepi hangolódás a megye értékei jegyében

Programsorozatunk ötödik, s egyben az idei év utolsó Bács-Kiskun a mi megyénk rendezvényét tartotta ma a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat. A napot Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki elmondta: önkormányzatunk komoly küldetést vállalt, szeretné, ha a helyi értékek fontossága minden emberhez eljutna, s karácsonykor is kerülne az asztalra vagy a fa alá helyben termelt, készített finomság és szépség. Az ünnepi hangulat nyitányát a Széljáró Balladás együttes csodálatos karácsonyi dalai adták.

Kiss Gabriellától, a Hírös Garabó Kft. munkatársától megtudhattuk, milyen a hagyományos ünnepi asztal és megismerhettük a karácsonyi ünnepkör jelképeit. A hozzánk ellátogató vendégek megtekinthették, hogyan varrják a komoly precízséget igénylő, hungarikumnak számító kiskunhalasi csipkét a hozzáértők, miként készülnek a faragott fatálak, fonott kosarak. Az óvodás és iskolás gyerekek csuhéból karácsonyi angyalkát, vesszőből ünnepi asztaldíszt készítettek, mézeskalácsot díszítettek és Luca-búzát vetettek.

Decemberi kínálónk is szerte a megyéből érkezett és a karácsony ízeit idézte: az idelátogatókat szegfűszeges forralt bor, fahéjas almaszörp, mézes hársfavirág tea, zamatos gyümölcspálinka, kemencés pogácsa, frissen sült alma és tök fogadta. Aki helyi ajándékot szeretett volna vásárolni, az is megtehette: díszüvegek, különféle karácsonyfadíszek, gyógynövényes biokozmetikumok, biogomba készítmények, hagyományos, füstölt húsféleségek, díszdobozos házi lekvárok, mézek közül válogathatott.

A nap folyamán végig vendégünk volt és muzsikált Vesztergám Miklós tárogató művész. Rendezvénysorozatunk a járások bemutatkozásával a jövő évben is folytatódik tovább.

Kecskemét, 2016. december 9.