Kezdőlap Állati Bence Balázs ötödik lett a világkupa döntőjében

Bence Balázs ötödik lett a világkupa döntőjében

Először volt magyar résztvevője a Dortmundban megrendezett FEI World Cup Vaulting sorozat világkupa döntőjének. Bence Balázs a kvalifikációs fordulók után még a 6. helyen állt, de a döntőben javított végső pozícióján, és az 5. helyen zárta a versenyt.

Bence Balázs már második alkalommal nyert meghívást a Lovastorna Világkupára, melyre a világranglistán elfoglalt helyük alapján kerülhetnek be a versenyzők. Az egyéni kategóriákban a legjobb tíz, párosban a legjobb hat versenyző vehet részt a világkupán, amelyet a rendes versenyszezonon kívül, télen rendeznek meg már 7 éve. A magyar lovastornász tavaly a 9., idén a 8. helyet foglalta el a világranglistán egész éves eredményeinek köszönhetően. A 2015-16-os évadban a döntő előtt sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt. Idén azonban mind az öt forduló és a döntő is sérülés nélkül zajlott le számára, s az öt kvalifikációs szerzett helyezések és pontok alapján a 6. helyről várhatta lovastornászunk a döntőt, amelyen a világ 6-6 legjobb versenyzője indulhatott egyéni női, férfi, valamint páros kategóriákban. A döntő három napon át zajlott. Bemelegítő fordulóval kezdődött, ahol a tét még csak annyi volt, hogy ki hányadikként versenyez majd másnap. Ezután kezdődött maga a verseny, ahol a versenyzőknek két fordulóban kellett bemutatniuk a kűrjeiket. Az első fordulóban a hatból rögtön az 5. helyen nyitott – amire egyáltalán nem számított, mert a mezőny nagyon erős volt. Helyezését pedig a második körben is sikerült megtartania.

Idén igyekeztem elvárások nélkül nekiindulni a világkupának. Nem akartam mást, csak jó kűrt bemutatni, szórakoztatni a közönséget, és bebizonyítani, hogy tudok jobbat a tavalyi évnél. Aztán jött az első bronzérem Párizsban – nagyon örültem, hogy sikerült a tavalyinál sokkal jobban teljesítenem, és azt hittem ez lesz az évem csúcspontja. Aztán jött Salzburg és a második érem – ráadásul még az előbbinél is sokkal népesebb és keményebb mezőnyben. Hihetetlenül boldog voltam – főleg hogy a verseny második legjobb kűrjét futottam. Hirtelenjében ez volt a legfontosabb számomra, nem is gondoltam semmi egyébre. Csak napokkal később kezdtem el számolni és akkor vált világossá, hogy a két bronzzal komoly esélyem van a döntőbe is bejutni

Keep Cool nevű svájci lovammal, aki egy nagyon nyugodt, megbízható ló, és a világkupák zajos, mozgalmas környezetében is helyt tudott állni – nyilatkozta a Lovas Diadal Live TV-nek a kaposvári Lovasakadémia versenyzője.

Bence Balázs öt évesen, 2001-ben kezdett el lovastornázni, és azóta az élete meghatározó részévé vált a sportág, mindamellett, hogy néhány éve lovagol is. Készül az idei versenyszezonra, szeretne minél több nemzetközi versenyen részt venni idén is. Tavaly minden olyan CVI-ről érmet hozott haza, amelyen elindult, s reméli, hogy idén sem lesz ez másképp. Meghívást kapott a CHIO Aachen elnevezésű rangos versenyre is, ahova szintén csak a legjobbakat hívják meg. – Itt szeretnék tavalyi helyezésemen javítani, az augusztusi Európa-bajnokságon pedig a célom a legjobb hat közé kerülés. Ha mindez sikerül, akkor jövőre ismét ott lehetek a világkupa-sorozatban is – mondta, hozzátéve: a világkupán fantasztikus érzés volt legfiatalabb versenyzőként a legjobbakkal együtt versenyezni. Jó volt első kézből megtapasztalni, milyen egy világkupadöntőn részt venni, és a legjobb hat között versenyezni. Ezek után még keményebben edzek, hogy jövőre nagyobb eséllyel indulhassak majd.

A lovastorna szakág elnöke, Páska Ildikó hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy a nemzetközi élmezőny legjobb 6 versenyzője közé bekerülni már önmagában is óriási teljesítmény. Így Bence Balázs világkupa döntőbe kerülése kimagasló eredmény. A lovassportok között a lovastorna kiemelkedő helyet foglal el, így Bence Balázs a szakágban elért kiemelkedő eredményei alapján példaképévé vált az utánpótlás versenyzőinknek. Példája mutatja, hogy a magyar versenyzőkben ott rejlik a tehetség, egyesületi műhelyeinkben minőségi edzésmunka folyik. A különbség leginkább abból adódik, hogy a nemzetközi versenyekre nem minden tehetséges versenyzőnk tud eljutni, pedig tudjuk hogy pontozásos sportág lévén ez nagyon fontos szempont.

Lovastorna sportágfejlesztési stratégiát dolgoztam ki a 2017-2022-ig terjedő időszakra. 2022-ben reményeink szerint Somorján, Szlovákiában rendezik meg a Lovas Világjátékokat. A stratégia rövid és hosszú távú célokat tartalmaz. Célom leginkább a tömegbázis szélesítése, hogy minél több gyermeknek tudjunk lehetőséget biztosítani a lovakkal való ismerkedésre. A lovastornának a lovassportok megalapozásában kiemelkedő jelentősége van – hangsúlyozta Páska Ildikó.

A FEI Lovastorna Világkupa döntőn a magyar versenyző hivatalos kommunikációs partnere a Lovas Diadal Live TV, a Magyar Lovas Szövetség Lovastorna Szakágának engedélyével. A rendezvény ideje alatt folyamatosan hírt adunk a verseny aktualitásairól. Frissítjük internetes oldalunkat, a tv.lovasdiadal.hu-t, valamint a Facebookon is elérhetik az aktuális információkat (lovasdiadallivetv.)