Kezdőlap Régió „Édes Szűzanyám, fogd a kezem…!”

„Édes Szűzanyám, fogd a kezem…!”

Egy XXI. századi kecskeméti „próféta” mentalitása. Toll és Ecset Művészeti Alapítvány, Kecskemét, 2017

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre rendezvényén 2017. március 18-án került sor az „Édes Szűzanyám, fogd a kezem…” Egy XXI. századi kecskeméti „próféta” mentalitása című könyv bemutatójára, amely Szalai Sándort, a keresztény embert és alkotóművészt mutatja be. A 424 oldalas néprajzi monográfiát a könyv szerzője és szerkesztője, dr. Bereznai Zsuzsanna néprajzkutató főmuzeológus mutatta be. A kötetben társzerzőként szerepel még Balanyi Károly képzőművész, Holczer József piarista szerzetes, nyelvész és irodalmár, Szabó Pál festőművész, főiskolai docens, valamint dr. Szigeti Jenő vallástörténész.

A Kecskemét jelenkori katolikus vallási néprajza témaköréhez kapcsolódó könyvben egy olyan spirituálisan ihletett ember életét és munkásságát, vallási elkötelezettségét, gondolkodásmódját, életérzését mutatják be a szerzők, aki ugyanazt a konzervatív értelmű, az ókeresztény gyökerekre alapozott, tiszta keresztény hitet képviseli, éli meg önmagában, és annak érdekében „prófétál”, amiért Jézus Krisztus a keresztény egyházat megalapította, ami a Szentírás könyveiben elénk tárul.

A megjelent könyvet számos résztvevő méltatta, közöttük Lévai Jánosné asszony, Kecskemét Megyei Jogú Város Értékmegőrzési Bizottságának képviselője.