Kezdőlap Események Fergeteges disznótoros mulatság Helvécián

Fergeteges disznótoros mulatság Helvécián

Helvécia fennállásának 125. évfordulója alkalmából, disznótoros megvendégelést rendezett a helyi önkormányzat a Petőfi Sándor Művelődési Otthon melletti parkban. A családias hangulatú eseményen az oda látogatók borokat kóstolhattak, illetve a Göbölyös család felajánlásából egy jó kis disznótoros ebéden vehettek részt. Természetesen születésnap nem múlhat el torta nélkül, ezért tortasütő versenyt hirdettek, melyen számos szebbnél szebb és finomabbnál finomabb torta méretett meg.

A programot Balogh Károly beszéde nyitotta, melyben köszöntötte a jelen lévőket és összefoglalta Helvécia fejlődésének 125 évét. Tóth Gyuláné Vezsenyi Évának köszönhetően betekintést nyerhettünk Helvécia történelmébe.

Míg a torta verseny eredmény hirdetésére várakoztunk, szerkesztőségünk a mai nap üzenetéről kérdezte Mák Kornélt, Kecskemét Megyei Jogú Város Alpolgármesterét. „Ha üzenetet kell megfogalmazni, gyökereimben én is helvéciai vagyok, hiszen nem messze van a nagyszüleim háza. De Helvécia mindig egy különleges falu volt, tehát önmagát kellett megvalósítani a kezdetektől, önmagát kellett felépítenie az ide települő ősöknek, az elmúlt több mint 100 esztendő során. Azt hiszem ez a küldetés, mind a mai napig megvan a település életében. Kecskemét számára is példaértékű az a fejlődés, amit a település elöljárói és a lakosság közösen megvalósít. Ha eljövünk Helvéciára, azt láthatjuk, hogy szépen fejlődik, egyre több épület épül, a közintézmények megszépültek. Egy kis településnek az a mérőfoka, hogy milyen társadalmi-, és közösségi életzajlik a faluban,milyen ünnepek, milyen fesztiválok, hagyományőrző események vannak, és azt hiszem, hogy a mai alkalom is magáért beszél.Helvécia legfőbb erőssége, hogy különleges adottságával egy sajátos pozitív ízt tud teremteni.”

Természetesen sikerült sort keríteni arra is, hogy Helvécia és Ballószög Polgármesterét kérdezzük a két település kapcsolatáról, illetve a tervbe vett új fejlesztésekről.

„Számunkra ez mai nap egy nagy ünnep, mivel közel 5000 lakosa van Helvéciának és 125 éve alapították meg azok a telepesek, akik egy homoksivatagba jöttek. Azért adta el Kecskemét ezt a 200 holdat, hogy a homokot megszelídítsék a szőlő kultúrával. 120 évvel ezelőtt érkeztek Balaton felvidékről azok a telepesek, akik később felvirágoztatták Helvéciát- nyilatkozta Balogh Károly, Helvécia polgármestere.

Pályázati forrás felhasználásával szeretnénk egy új bölcsődét és óvodát építeni, amelyekre nagy szüksége lenne az itt élőknek. Terveink megvalósulása után így két óvodánk, két iskolánk, két orvosi rendelőnk és egy bölcsődénk lenne, és a mostani óvodából kialakíthatnánk egy védőnői szolgálatot, illetve egy közösségi házat.

Terveink között szerepel 5 utca szilárd burkolattal való ellátásai, valamint a Kiskőrösi úton 1 km hosszan Kecskemét irányába is szeretnénk az utat szilárd burkolattal ellátni. Jelenlegi munkáink közül megemlíteném a Széles köz útpadkájának portalanítását is.Büszkék vagyunk a polgárőrségünkre, akik nagyon jól együtt tudnak működni a ballószögi polgárőrséggelis.”

 

Somogyi Lajos Ballószög polgármestere pedig a következőkről számolt be: „Ballószög és Helvécia ezer szálon kötődik egymáshoz és Kecskeméthez is. Wéber Aladár, Wéber Ede fia alapította Ballószöget és ugyanúgy szőlőmunkások, szőlősgazdák alkották a település őseit. Ballószög 1954-ben vált önálló községgé, az elmúlt 50 évben robbanásszerűen fejlődött, jelenleg 3500-an lakják a települést. A mezőgazdaság ugyanúgy jelentős a mi térségünkben is. Kiváló kapcsolatot ápolunk Balogh Károly polgármesterrel, de nagyon jó az együttműködés a két község között, ezért folyamatosan közös fejlesztésekben is gondolkodunk.

A jeles ünnepeink alkalmával sátrakat, kemencét  kölcsönzünk  egymásnak, azért, hogy mindenki egy méltó rendezvényt tudjon lebonyolítani. Sokat tanulunk egymástól, mert mi egy picit talán az ifjúsági és a sportprogramokban vagyunk erősebbek, a helvéciaiak pedig a helyi gazdák támogatásában nyújtanak követendő példát. Mák Kornél alpolgármester és Oláh József, a Kadafalvi Polgárőrség parancsnoka kezdeményezésére az elmúlt évben több alkalommal is megvalósult közös járőrözés a települések polgárőreivel, ahol mi polgármesterek is jelen voltunk.A két település intézményei is szorosan együtt működtek egymással, valamint a munkavállalók közlekedésének megkönnyítése érdekében, Ballószöget és Helvéciát egy aszfaltos úttal kötnénk össze.”

Ezek után eljött a várva várt pillanat és meg tudhattuk, hogy a 17 tortakészítő közül kik lettek a díjazottak. A szakavatott zsűri  Garaczi János , Bot Alexandra és Amrein Zsolt értékelte a finomabbnál finomabb tortákat. Az első helyezést Takács Istvánné érdemelte ki, második helyen Szeleiné Szabó Annamária végzett a harmadik helyezést Varga Kitti érte el. A helyezetteken kívül két különdíjast, Bodócs Vanesszát és Váradi Zoltánt is megjutalmazott a zsűri. Az ünnepélyes eredményhirdetést követően a Göbölyös család által felajánlott disznótoros ebéd következett, ahol a házigazdák gondoskodtak arról, hogy senki előtt ne legyen üres tányér vagy pohár. A nap fénypontjaként mi is megkóstolhattuk az elkészült tortákat és rengeteg élménnyel gazdagodva térhettünk haza a színvonalas rendezvényről.