Kezdőlap Zenei élet James Blunt: The Afterlove

James Blunt: The Afterlove

James Blunt először 2004-ben robbant be a köztudatba „You’re Beautiful” című lírai dalával, és azóta is folyamatosan szebbnél szebb számokkal látja el a közönségét. Legújabb, ötödik nagylemeze „The Afterlove” címen jelent meg 2017. március 24-én. Az album 10 vadonatúj dalt tartalmaz, amelyek közül beharangozónak a “Love Me Better” jelent meg. A lemezen többek között Ed Sheeran is közreműködött, így igazi sikerdalokra számíthatunk.

James Blunt 2004-ben énekelte be magát több millió hallgató szívébe „You’re Beautiful” című számával. A frissen leszerelt katona „Back to Bedlam” című lemeze olyan őszintén fejezte ki az énekes fájdalmát, hogy azonnal öt Grammy-jelölést és nemzetközi elismerést hozott. A következő, „All the lost souls” már egy fokkal változatosabb és pozitívabb csengésű korong lett, amely olyan slágereket tartalmazott, mint a „1973” vagy a „Same Mistake„. A harmadik album „Some Kind of Trouble” címen jelent meg 2010 telén, a hároméves szünetet arra használta az énekes, hogy újratöltődjön és egy optimistább albumot készítsen. A „Stay the Night” és az „I’ll Be Your Man” alapján ez sikerült is, de a lemez nem szólt akkorát, mint az előzők. A „Moon Landing” 2013-ban újra a csúcsra vitte Blunt-ot, a kezdő dal, a „Bonfire Heart” szó szerint berobbant a slágerlisták elejére, egy hét alatt platinalemez lett Nagy-Britanniában és 33 héten keresztül vezette a brit toplistákat.

A „The Afterlove” egy igen erős lemez után jelent meg újabb három éves kihagyás után. Az új lemez sikerétezek alapján nem bízta a véletlenre az énekes: olyan társszerzőkkel dolgozottegyütt, mint Ed Sheeran mellett Ryan Tedder, a OneRepublic frontembere, Johnny McDaid (aki az Example és BiffyClyro anyagain dolgozott korábban), Stephan Moccio (Miley Cyrus és a The Weekend múzsája) és MoZella (akinek a One Direction számait is köszönhetjük) is közreműködtek a „The Afterlove”-on.

“Mondanám, hogy gyönyörű vagy, de azt a mondatot már elhasználtam” –egy sor James Blunt holnap megjelenő lemezéről. Ez a légies, könnyed önirónia jellemző az egész albumra – a „The Afterlove” nem ajánl mást, mint 10 (a delux verzió 13) számnyi szórakozást és kikapcsolódást a hallgatóknak.

Ha a kellemes melódiák és dallamok között még a szövegre is figyelünk, akkor nyer igazán értelmet a Blunt lemez. A „The Afterlove” témája a felnőtt lét, az elfuserált kapcsolatok, a nagy ráeszmélések, majd feladások, a mindennapi, életünket színesítő kis hazugságok és szemhunyások.A végeredmény egy intelligens, humoros, őszinte lemez, amely egyszerre tartalmaz lüktető, energikus slágereket (Love Me Better, Heartbeat), cserfes, kekeckedő dalokat (Lose My Number) és szívszorító, nagyvonalú szerelmes balladákat (Time of Our Lives) is. Minden egyes perce megéri.

Az énekes a következő gondolatosakkal és elményekkel engedte útjára az albumon szereplő 10 számot:

Love MeBetter

“Ezt a dalt RyanTedderrel írtam a londoni hotelszobájában. A kezdősorok azokra a támadásokra reflektálnak, amik a különböző közösségi felületeken érnek.. És elég kellemetlenek. A kedvenc sorom a számból: “Egy bár előtt állva láttalak meg – Mondtam volna, hogy gyönyörű vagy, de azt a sort már elhasználtam” – Ez egy olyan dolog, amivel folyamatosan viccelődök, és most végre egy dalban is elsüthettem!”

Bartender

“Ezt a dalt Teddy Geigerrel és Danny Parkerrel írtam, akik ShawnMendes“Stitches” című számát írták. Az alkohol elég sok problémát megold, az egyedüli gond, hogy csak rövidtávon oldja meg őket.”

Lose My Number

“RyanTedder fantasztikus dalszerző és az elmúlt három lemez készítése alatt igazán kivételes munkakapcsolatot hoztunk létre. Összesen 3 óra alatt írtuk meg a LoseMyNumbert.”

Don’t Give Me Those Eyes

“Ez az egyik legerősebb dal a lemezen. Egy olyan helyzetről szól, amihez mindenki kötődik valamilyen szinten. Arról a fájdalomról, amikor valami nagyon jó az életünkben, de egyszerűen nem folytathatjuk az adott formában.”

Someone Singing Along

“Ez a szám arról szól, hogy hol vagyunk most, és hogy mi történik a világon körülöttünk. Amikor írtuk, úgy voltam vele, hogy ki kell mennie az amerikai választások előtt, de most úgy tűnik, ez nem volt szükséges. Most is van aktualitása.”

California

“Elég sokat mozgok LA-ben, két-három napokat szoktam ott maradni. Sokat dolgoztam már ott, szeretem azt a helyet. A dalban van egy kis sötétség is – olyan, mint annak a RyanGosingos filmnek, a Drive-nak a zenéje. Nem olyan könnyed, mint a korábbi rádiós dalaim”.

Make Me Better

“EdSheeran nagyon gyorsan dolgozik, csak úgy szállnak a gondolatai, miközben ír, egészen olyan, mintha hozzád beszélne. Pont ez a gyorsaság és egyszerűség teszi zseniálissá. Ed énekel is a dalban.”

Time of OurLives

“A Time of OurLives-othárman írtunk, Ed, Ryan és én. Mindig megéri egy olyan dalt is írni, amit egy stadionra írsz és nem egy kis kocsmára – ez pontosan ilyen lett.”

Heartbeat

“Ez a szám egy kapcsolat végéről szól. Szólhatna a halálról is, ha belegondolok, hiszen a kettő ugyanaz sok tekintetben. A maga nemében a dal egy kapcsolat újraélesztése – azt a próbálkozást jeleníti meg, amikor életet próbálunk lehelni egy kapcsolatba, visszahozni a szívdobogást, de már túl késő és nem tudjuk.”

Paradise

“A Paradise-t AmyWadge-dzsel írtunk, ő is énekel a háttérben. A dal azt a felemelő és páratlan érzést dolgozza fel, amikor összejövünk valakivel. Nagyon vicces volt elkapni, megírni és visszaadni az adott pillanat spontaneitását – remélem, sikerült!”