Kezdőlap Események Bámulatos régészeti leleteket találtak a Bocskai utcai építkezésen

Bámulatos régészeti leleteket találtak a Bocskai utcai építkezésen

Hamarosan új mélygarázzsal rendelkező társasház épül a kecskeméti Bocskai utcában, amelynek földmunkálatait régészeti szakfelügyelet mellett végzik. Az eddigi munkálatok során már számos érdekes lelet került elő, amelyekről az ásatás vezetőjét, Lukács Nikolettát, a Kecskeméti Katona József Múzeum régészét kérdeztük.

„A területről annyit kell tudni, hogy az itt álló épületet tavaly lebontották, ami mint kiderült az 1860- as években épült, az épület alapjai nagyon szépen látszódnak. A lakás feltételezett udvarán számos hulladéktároló vermet találtunk, ahova az akkoriban itt élők törött edényeket, étkezésből megmaradt csontokat, tönkrement cseréppipát dobáltak.Jelenleg ezt ássuk ki, ezek alapján tudjuk ezt a lelőhelyet keltezni és a leletanyagok is az 1800-as éveket tükrözik.Az alsóbb rétegekben újabb objektumok, régészeti jelenségek kerültek elő. Mivel ezek a házalap alatt vannak, ezért egyértelmű, hogy 1860 előttiek, de ezek a leletek sem lehetnek az 1600, 1700-as éveknél öregebbek. Egyelőre a régészeti korokból még nem kerültek elő tárgyak.

Elkezdtem a házalap mellett lefelé ásni, hogy lássam a korábbi rétegeket és, hogy megtudjam mi lehetett itt az 1860-as évek előtt. Találtam egy átégett, hamus, faszenes réteget, ami vasbucákkal volt tele. Ez fémművességgel kapcsolatos tevékenységre utal.”
Lukács Nikoletta szerint feltehetőleg ezen a környéken élhettek a késő középkorban és a kora újkorban a kovácsok,hiszen a kovácsműhelyek általában a települések szélén helyezkedtek el tűzvédelmi okokból. Az ásatás vezetője bízik abban, hogy a feltárás során még több régészeti lelet és jelenség kerül még elő, amelyek újabb információkat adhatnak Kecskemét történetéhez.