Kezdőlap Gazdaság Civil szervezetek adójuk egy százalékának felajánlására kérik azokat is, akiknek az adóhatóság...

Civil szervezetek adójuk egy százalékának felajánlására kérik azokat is, akiknek az adóhatóság készítette el bevallását

Több milliárd forintos kiesést is okozhat a civil szervezeteknek, ha azok az adózók, akiknek az adóhatóság készíti el adóbevallásukat, elmulasztják külön leadni 1 százalékos rendelkező nyilatkozatukat – figyelmeztetett az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete, amely emiatt munkáltatókkal közös akciót indított. – írja az MTI. 

A  NAV által készített adóbevallás ellenőrzésekor van arra lehetőség, hogy az adózók külön benyújtsák az 1 százalékról rendelkező nyilatkozatukat, kérdésesnek nevezték, hogy hányan fogják ezt venni ehhez a fáradságot.
Emlékeztettek: tavaly az adóbevallásukat maguk elkészítők 78 százaléka ajánlotta fel adója 1 százalékát, azoknál azonban, akiknek az adóhatóság készítette el az adóbevallását, ez az arány csak 23 százalék volt. Ennek alapján idén a civil szféra anyagi vesztesége akár több milliárd forint is lehet – írták.
A tagjaival szemben etikai elvárásokat – hitelesség, törvényesség, átláthatóság és nyilvánosság – támasztó testület ezért akciót indított, amelynek keretében munkáltatók, vállalatok segítségét kéri a rendelkező nyilatkozatok gyűjtésében és továbbításában a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Az együttműködés keretében azt kérik a cégektől, hogy juttassák el dolgozóikhoz a testület által összeállított háttéranyagot, gyűjtsék be a nyilatkozatokat, és egy csomagban postázzák azokat május 22-e előtt.