Kezdőlap Események Férfi vízilabda Eurokupa – A kiegyensúlyozottság kupagyőzelmet érhet a Ferencvárosnak

Férfi vízilabda Eurokupa – A kiegyensúlyozottság kupagyőzelmet érhet a Ferencvárosnak

„Fél kézzel ugyan már fogja” a Ferencváros a férfi vízilabda Eurokupa trófeáját, de a játékosok és Varga Zsolt vezetőedző szerint is fegyelmezett játékra van szükség szerdán a Nagyvárad elleni finálé visszavágóján ahhoz, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetést.

Két hete, az első mérkőzésen idegenben a zöld-fehérek fölényes, 12-6-os győzelmet arattak, így nagy meglepetés lenne, ha nem a Népligetbe kerülne a trófea.
„Ennek az eredménynek van egy pozitív oldala, de egy terhe is. Nagyon fontos, hogy olyan hangulatban tudjunk beugrani a medencébe, mint az első mérkőzésen. A játékosaimtól azt kértem, hogy az első találkozót felejtsék el. A Nagyvárad nyilvánvalóan be akarja majd bizonyítani, hogy jó csapat, és győzni akar, hiszen nem lehet más célja” – nyilatkozott Varga Zsolt vezetőedző hétfőn az MTI-nek, a csapat sajtónyilvános edzését követően. A tréner hozzátette, természetesen egészséges önbizalommal telítődtek a nagyváradi diadaltól, de ennél többet ez nem jelenthet. „A legfontosabb, hogy az első két negyedben a támadásaink fegyelmezettek legyenek, a védekezésünk végig stabil maradjon, ne legyenek eladott labdák, kontra faultok. Nekik az elején rohanniuk kell, gyorsítani fogják a játékot, nekünk fékezni kell, és tartani őket.”
Varga Dániel, a csapat olimpiai bajnoka az első mérkőzésen vállfájdalmai ellenére is vállalta a játékot, a hétfői tréningen is tapaszokkal gyakorolt.
„Most kicsit kevesebb van rajtam, de a meccsre biztosan mindkét vállamat fixálni kell, ez persze csak egy mellékes tényező. A legfontosabb, hogy úgy álljunk hozzá ehhez a találkozóhoz, mint egy olyan mérkőzéshez, amit meg akarunk nyerni, ez a legfontosabb” – mondta az MTI-nek a 33 éves klasszis, aki szerint a siker kulcsa a kiegyensúlyozott játék, még akkor is, ha esetleg nem várt dolgok következnek be.
„Mondjuk, ha elmennek nagyon az elején, vagy egy csere nélküli kiállítást kapunk, esetleg bírói igazságtalanság történik. Fontos, hogy olyan tényezők, amelyek megzavarhatnának, ne zavarjanak meg, és akkor sikerrel vehetjük ezt a döntőt.”
Tóth Márton másfél évvel ezelőtt az egyik első nagy erősítése volt a klubnak.
„Amikor ide igazoltam, az volt a kimondott célom, hogy legalább egyszer ünnepelhessek egy kupagyőzelmet a Ferencvárossal, valahogy én mostanra is időzítettem akkor. Nagyon örülök, hogy egy ilyen előnnyel tudunk szerdán játszani, így mondhatjuk azt, hogy fél kézzel már fogjuk a serleget, de ez a serleg nagyon nehéz, és két kézzel kell fogni” – hangsúlyozta a válogatott center, aki társaihoz hasonlóan a mérkőzés elejét jelölte meg kulcsfontosságúként. „Ha én nagyváradi játékos lennék, akkor minden mindegy alapon nekimennék a Ferencvárosnak, őrületet csinálnék. Erre kell figyelnünk, hogy ott kontroll alatt tudjuk tartani a mérkőzést, és ahogy haladunk előre az időben, az ő kapkodásaikból adódó hibákat ki tudjuk használni és meg tudjuk nyerni a mérkőzést.”
A Ferencváros 19 esztendő elteltével emelhet magasba európai kupatrófeát azután, hogy 1998-ban a KEK-ben diadalmaskodott. Egy évvel korábban, az Eurokupa elődjének számító LEN Kupa döntőjében alulmaradt az Újpesttel szemben.
Magyar csapat az elmúlt években nem jutott fináléba a nemzetközi porondon. A Honvéd 2004-es Euroliga-győzelme és a Szeged 2009-es LEN Kupa-sikere óta az európai kupákban nem szerzett trófeát magyar együttes.