Kezdőlap Rendőrségi hírek Lezárt akta: Romániában bujkált a bűnös

Lezárt akta: Romániában bujkált a bűnös

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A cikkhez kapcsolódó videó:

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya nyomozást folytatott L. I. 35 éves román állampolgárral szemben halált okozó testi sértés bűntett és súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Továbbá egy 64 éves kiskőrösi nővel szemben segítségnyújtás elmulasztása bűntett és bűnpártolás vétség, valamint N. L. 46 éves román nővel szemben segítségnyújtás elmulasztása bűntett és lopás vétség, valamint bűnpártolás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2016. június 12-én arról, hogy két nappal korábban egy kiskőrösi ingatlanban egy román állampolgár bántalmazott egy 46 éves helyi férfit, aki később életét vesztette.

A rendőrök a bejelentést követően azonnal helyszíni szemlét tartottak a megadott ingatlanban, melynek során – az udvaron elásva – egy férfi holttestet találtak. A rendelkezésre álló információk szerint a 35 éves román állampolgár 2016. június 9-én és június 10-én előzetes szóváltásokat követően – a két nő jelenlétében – ököllel több alkalommal a fején megütötte a helyi lakost, aki néhány órával később meghalt. Az orvosszakértői vélemény alapján bántalmazás okozta a sértett halálát.

A román férfi felkutatására tett rendőri intézkedések nem vezettek eredményre, ezért a nyomozók 2016. június 12-én L. I. országos körözését rendelték el. Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy a feltételezett elkövető külföldön tartózkodik, ezért vele szemben a Kecskeméti Járásbíróság 2016. július 1-jén európai elfogatóparancsot bocsátott ki. Ennek eredményeként a gyanúsítottat a román hatóságok 2016. július 29-én elfogták, majd – az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda közreműködésével – 2016. augusztus 17-én 11 óra 10 perckor a Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen átadták a Bács-Kiskun megyei nyomozóknak.

A rendőrök a 35 éves román férfit – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként kihallgatták és kezdeményezték előzetes letartóztatásának indítványozását.

A nyomozás során kiderült, hogy a két társa L. I. menekülésében is közreműködött. Továbbá a román nő feljelentést tett a rendőrségen, miszerint a 35 éves férfi 2016. június 10. körül egy késsel megszúrta a lapockáját. A kihallgatások során az is kiderült, hogy a román nő hozzávetőleg 80 ezer forintot lopott el a magyar asszonytól.

A rendőrök a nyomozást 2017. április 3-án befejezték, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek küldik meg.