Kezdőlap Közlekedés Bács-Kiskun megyei baleseti összesítő

Bács-Kiskun megyei baleseti összesítő

Az elmúlt 24 óra közlekedési balesetei Bács-Kiskun megyében.

Megyénkben az elmúlt 24 órában 6 anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Az 52-es számú főúton Solt irányába 2017. május 7-én 5 óra 50 perc körül közlekedett egy 59 éves kecskeméti férfi Renault Mégane típusú személyautójával. A főút 33-as kilométerénél a bal oldali útpadkáról egy őz haladt fel az útteste. A kecskeméti férfinek – fékezés ellenére – nem sikerült elkerülni az ütközést, ezért a kocsi elejével elütötte az állatot. A baleset következtében személyi sérülés nem történt.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért az alábbi jó tanácsok megfontolását és alkalmazását javasoljuk:

Mi a teendő amennyiben állatot látunk a közút mellet?

Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés, még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Amennyiben le tudjuk fékezni a járművet, várják meg, míg az állat átkel az úttesten és számítsanak arra, hogy több is követni fogja.

 

Korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.)