Kezdőlap Olvasgató Bria Skonberg With a Twist

Bria Skonberg With a Twist

Március végén a huszonhatodik alkalommal megrendezett Bohém Ragtime & Jazz Fesztiválon kiemelt meghívottként ismét láthattuk Bria Skonberg rokonszenves és energikus produkcióját – most pedig a Sony új lemezéről visszaidézhetjük akkori emlékeinket.

Mikor 2009-ben először hívták meg a kecskeméti fesztiválra, már akkor is elbűvölte a közönséget a kanadai lány – aki azóta már New Yorkba költözött, 2010-ben a vancouveri téli para olimpia megnyitóján kiemelt fellépő volt, megkapta a „Jazz At Lincoln Center Swing! Award” kitüntetést, társalapítóként létrehozta a New York Hot Jazz Camp és a New York Hot Jazz Festival rendezvényeket, és sorozatban háromszor lett első a Down Beat magazin Rising Star szavazásán.

A rokonszenves szőke trombitás-énekesnő közben szólókarrierbe kezdett és négy szólólemezt is kiadott világforgalmazásban – az ötödik: a „With a Twist” pedig két hónappal 2017-es kecskeméti fellépései után éppen ezekben a napokban jelent meg – ezt a számos hölgyet is felvonultató saját stábjával vette fel. Az ötven perces anyagon amúgy egy egész csapat művész működött közre az egymástól különböző hangszerelésű számokban – és a tizenhárom szám között a jazz örökzöldek mellett egy-egy Leonard Cohen illetve Ed Sheran dal, latin klasszikusok; sőt három eredeti Bria Skonberg szerzemény is helyet kapott.

Lenyűgözően hatásos és friss ritmizálás, feszes tempóváltások; a blues, szving, mambó, cha-cha-cha, merengue és a tangó lüktetése szövik át ezt a hihetetlenül könnyedén áramló, minden erőlködéstől és sallangtól mentes anyagot – melyből éppúgy, mint a kanadai előadóból, úgy árad a jókedv és a napsütés. Bria Skonberg persze kiváló trombitás és nemcsak megnyerő humorú énekes előadó – így nem is lehet kérdéses, hogy elsőrangú fúvós-szekciók uralják a lemez hangulatát; de a színes hangszerelésben, mely részint Bria, részben pedig Jil Goldstein munkája, minden hangszeres megmutathatja legjobb oldalát – az ütősök pedig újra külön pazarak.

Bria Skonberg éneklését és előadói attitűdjét hasonlítják nagynevű, befutott pályatársakéhoz: például Norah Jones-hoz – de ezeket a felvételeket végig hallgatva azt gondoltam, kár lenne ilyen párhuzamokat keresni; annyira egyedien hatásos anyag ez. Élveztem az első pillanatától az utolsóig: igazából meg sem tudnám mondani, mikor hallottam utoljára ilyen hangulatos, magával ragadó lemezt!

Komlós József JR