Kezdőlap Sport Lucz Dóra: a közönség „extramotivációt” adott

Lucz Dóra: a közönség „extramotivációt” adott

Lucz Dóra: a közönség „extramotivációt” adott

Két arany-, két ezüst- és egy bronz, valamint minden idők legjobb ideje C-2 500 méteren. Ez volt a vasárnap délelőtti produkciója a magyar válogatottnak a szegedi Világkupán, amely délután a vegyes váltóversenyekkel zárul.

Az első mindig emlékezetes, főként, ha Szegeden éli meg az ember – vasárnap megtapasztalhatta ezt Lucz Dóra is, aki a K-1 200 méter döntőjében lett pályafutása során először Vk-érmes, sőt aranyérmes. Rég volt már győztesünk ezen a távon a nemzetközi porondon, és Dóri úgy érte el ezt a sikert, hogy a rajt előtt egy órával még a K-2 500 méter B-döntőjében szerepelt Nagy Flórával. Igaz, a lányok előzetesen megbeszélték, hogy csak „letudják” azt a finálét.

„Köszönöm Flórának, hogy mellettem volt és elengedte ezt a B-döntőt a sikerem érdekében. Tudtam, hogy nagyon erős mezőny vár rám, a kétszáz méter amúgy is több esélyes. A rajtom szerencsére viszonylag jól sikerült, legalábbis jobban, mint a francia lánynak, aztán pedig vitt az akarat és a szegedi közönség. A szurkolók hangja extramotivációt jelentett. Jó visszaigazolás ez a győzelem a munkánkról, de ez nem azt jelenti, hogy csak a kétszáz méterre fókuszálok, ugyanolyan fontos az ötszáz méter is” – mondta Lucz Dóra a sikere után.

Az 500 méteres távon született meg a magyar csapat másik aranyérme. Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső – ahogyan egy héttel ezelőtt Montemorban tette – C-2 500 méteren diadalmaskodott. Pedig Lucz Dórához hasonlóan itt is volt előtte egy indulás: Kincső a C-1 200 méter fináléjában lett ezüstérmes.

„Nem volt savasodás, nem voltam fáradt, mert az edzéseken is így készülünk. Ráadásul Győrben sokkal kevesebb időkülönbségekkel nyomjuk le ezeket a pályákat” – mondta Devecseriné Takács Kincső.

„Engem is feldobott Kincső sikere, aki nagyon hajtott mögöttem, szinte repült alattunk a hajó. Tényleg jó egység a mienk, érezzük egymást a hajóban, s úgy tűnik, tudjuk dominálni ezt a számot” – mondta Balla Virág, aki második aranyérmét szerezte meg a Világkupán.

Érdekesség még, hogy a győri lányok 1:57.242-vel minden idők legjobb idejét érték el ezen a távon, 1:58-onbelül még senki sem lapátolt C-2 500 méteren.

A nap folyamán még egy ezüst- és egy bronzérem is jutott a mieinknek, a fiatal Hagymási Rékának ráadásul mindkét éremből a nyakába akasztottak egyet. Réka a bronzérmet K-2 200 méteren Szabó Ágnessel vehette át, pedig a lányok bevallása szerint még meglehetősen friss a párosuk („két kezemen meg tudom számolni, hányszor mentünk együtt” – vallotta be Szabó). Még ennél is „frissebb” és kiforratlanabb az a női négyes, amely ezúttal ezüstérmes lett Szegeden, hiszen Szabó Gabriella betegsége miatt egy új formációt kellett csatasorba állítani. A Takács Tamara, Hagymási Réka, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta összetételű csapathajó a második helyen zárt az új-zélandiak mögött.

Hüttner Csaba szövetségi kapitánytól még a délutáni váltók előtt kértünk egy gyorsértékelést.

„A legfontosabb az, hogy három olimpiai számban nyertünk és három különböző szakágban is lett aranyérmünk. Az itt kiderült, hogy a férfi kenu szakágon javítani kell, és erre már vannak terveink is. Nagy dolognak tartom, hogy a válogatott a szezon ezen időszakában is versenyképes, pedig versenyzőink száz százaléka még a válogatóra készül, munkából, edzésből álltak rajthoz. Éppen ezért számomra is pozitív meglepetés ez az eredmény” – nyilatkozta a kapitány.