Kezdőlap Közlekedés Bács- Kiskun megyei baleseti összesítő

Bács- Kiskun megyei baleseti összesítő

Az elmúlt 24 óra közlekedési balesetei Bács-Kiskun megyében.

Megyénkben az elmúlt 24 órában 1 súlyos, 2 könnyű személyi sérüléssel járó, valamint 7 anyagi káros közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Kecskeméten, az Irinyi utca és az Ady Endre utca kereszteződésében közlekedett kerékpárral 2017. június 15-én 11 óra 30 perckor egy 15 éves helyi fiú. Az Irinyi utca melletti járdáról lehajtva nem biztosított elsőbbséget az Ady Endre utcán a Balaton utca felől érkező, jobbra kanyarodó 45 éves helyi férfi által vezetett Opel Astra típusú személygépkocsinak, ezért összeütköztek. A baleset következtében a kerékpáros az elsődleges orvosi vélemény alapján könnyű sérüléseket szenvedett.

A nyári időszakban több fiatal ül kerékpárra, a szünidő alatt sokan azzal közlekednek, ezért fontos néhány alapvető szabály ismerete.

A kerékpár, a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez többnyire ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű  esetében, azaz a jármű vezetésre alkalmas állapotban kell lennie és a közlekedőnek ismernie kell a KRESZ előírásait.

Kerékpárral kerékpárúton maximum 30 km/óra, gyalog- és kerékpárúton 20 km/óra, lakott területen belül legfeljebb 40 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Lakott területen kívül sisakban, amennyiben utast nem szállít 50, sisak nélkül 40 km/h a megengedett sebesség.

Kétkerekű kerékpáron egy 16. életévét betöltött személy legfeljebb egy, 10 évesnél fiatalabb gyermeket szállíthat a megfelelő gyermekülésben. Kettőnél több kerekű kerékpáron legalább 17 éves személy szállíthat utast.

(Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.)