Kezdőlap Események Hamarosan kezdetét veszi a 13. Kecskeméti Animációs Fesztivál

Hamarosan kezdetét veszi a 13. Kecskeméti Animációs Fesztivál

A mai nap folyamán került sor a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál sajtótájékoztatójára, amelyet a Városházán tartottak meg. Megtudhattuk, hogy a fesztivál fő helyszínei idén a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, az Otthon Mozi, az egykori Városi mozi (Hírös Város Turisztikai Központ) pedig az amatőr animációs filmkészítők találkozójának, a SZAFT-nak ad helyet. 

Mikulás Ferenc elmondása szerint a nagyközönség számára a főtéren idén is lesznek esti vetítések. Dargay Attila tiszteletére vetíti a fesztivál a Vukot, a Kodály-évfordulóra tekintettel pedig egy igazi klasszikus, a Háry János is szerepel a programban, ezt követi a külföldi koprodukcióban készült, Oscar-díjra jelölt A vörös teknős. A fesztivállal egy időben zajlik a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál a Főtéren.

A 13. KAFF programjához kapcsolódóan idén ötödik alkalommal rendezik meg a nem professzionális animációs filmkészítők versenyét, a SZAFT-ot, melyre három kategóriában lehet jelentkezni. A nevezett alkotásokat szakmai zsűri bírálja el, a fesztivál szakmai támogatója a DAazo.com rövidfilmes portál.

A 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált és a vele párhuzamosan futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivált június 21. és 25. között rendezik meg Kecskeméten. A magyar és az európai versenyprogramban az elmúlt 2 év animációs filmtermésnek legjavát mutatja be a seregszemle. A versenyprogramok mellett rendkívül gatdag panoráma, információs és retrospektív programmal készül a legnagyobb hazai animációs fesztivál. A 13. KAFF-on 27 országból közel 400 film lesz látható.

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató felkérésére a versenyprogramok zsűrijében Dennis Tupicoff ausztrál, Alekszej Alekszejev orosz, Hanan Kaminski izraeli, Abi Feijo portugál, Szejed Alireza Golpajegani iráni animációs rendezők és Kreet Paljas, az Anilogue Animációs Filmfesztivál programigazgatója is részt vesz a magyar zsűritagok mellett.

A fesztivál idei díszvendége Ausztrália, egy gazdag 5 blokkból álló válogatás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hetedik kontinens animációs művészetével.

A fesztivál hagyományaihoz hűen a legfontosabb animációs filmfesztiválok legjobb alkotásait is bemutatja a panoráma szekciók keretében. A rajzfilmek szerelmesei az ausztrál animációk mellett megtekinthetik a Cartoon d’Or díjnyertes filmjeit, az Annecy Filmfesztivál 2015-ös és 2016-os legjobbjait, a Visegrádi Animációs Fórum fiatal tehetségeinek filmjeit, továbbá válogatást a Stuttgarti Animációs filmes mustráról, valamint iráni, spanyol, kínai animációs rövidfilmes összeállításokat. A magyar panoráma program keretében a MOME Anim válogatása is látható lesz.A fesztivál vendége lesz a magyar származású Alexander Juhász, A kis herceg 2015-ös adaptációjának karaktertervezője.

Részletes programok

Az esemény fő támogatói:

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Kecskemét Megyei Jogú Város
Magyar Művészeti Akadémia
Magyar Nemzeti Bank
Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Magyar Nemzeti Filmalap
Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság