Kezdőlap Diákélet Világbajnoki döntőbe jutott a Bányai robotika csapata

Világbajnoki döntőbe jutott a Bányai robotika csapata

A World Robot Olympiad világversenyt távol keleti kezdeményezésre hívták életre még 2004-ben. Jelenleg a világszervezetnek 55 ország a tagja és évente mintegy 23 000 csapat indul a versenyen.

Magyarországon jelenleg két kategóriában lehet nevezni. A Regular kategória egy robotépítési és programozási feladat megoldását jelenti, három életkori kategóriában. Az Open kategóriában pedig egy tudományos kutatás lebonyolítását, modellezését és bemutatását kell elvégezni.

Az Open kategória Senior korosztályában (16-19 év) az idei egyik téma a „Fenntartható városok és közösségek” volt. A Bányai Júlia Gimnázium csapata SkyNet – Global City Controlling System címmel végzett kutatást. A téma szerint egy olyan várost modelleztek, ahol az automatizálható városirányítási rendszereket összehangolt mesterséges intelligencia alapú számítógépek irányítják. A városban az energiaellátás egy részét napelem farmok és szélerőművek biztosítják, a személyi közlekedést robotirányítású autókkal oldják meg, amelyeket autonóm közlekedésirányítási rendszer felügyel. A komputerek által gyűjtött meteorológiai adatok alapján központi rendszer irányítja az okos otthonok rendszereit. Az áruszállítást rajintelligencia elven működő robotvezérelt kamionkonvojok végzik.

Mindezek csak kiemelt részletek a komplex kutatásból, amelynek működő modelljét is létrehozta a csapat. Kilenc minikomputert tartalmazó hálózat kialakításával és programozásával. A modell működéséről készült 2 perces összefoglaló videó az alábbi linken érhető el:https://www.youtube.com/watch?v=ppXpx838C2s&t=3s (angol nyelvű)

A névválasztás (SkyNet City) nem véletlen. A Terminátor filmekben szereplő mesterséges intelligencia adta a névválasztás alapját, hangsúlyozva, hogy itt egy pozitív rendszerről van, és a technológia nem veszélyes, csupán az emberi fantázia az, ami a negatív példát adja.

A verseny angol nyelven zajlik. Előzetesen a csapatoknak egy összefoglaló tanulmányt és egy 2 perces videót kell beküldeni szintén angolul. A döntőben élőben is be kell mutatni a közönségnek és a szakmai zsűrinek a projektet. A feltett kérdésekre angol nyelven kell válaszolni. A zsűrizés több független bizottság előtt zajlik, így csapatunknak kétszer is be kellett mutatni a kutatásukat. A zsűrizés közbeni szünetekben az érdeklődők is megtekinthetik a modellt. A bírálók egyöntetű véleménye szerint igen színvonalas munkát mutattak be profi módon a diákok, kiemelkedő angol nyelvtudással. Így végül az első helyen zárták a versenyt és így képviselhetik Magyarországot a novemberben Costa Ricában megrendezésre kerülő világbajnoki döntőn. Addig persze még sok munka van hátra, mert a kialakított rendszert tovább lehet fejleszteni, ami jelentős programozási és konstrukciós munkát igényel.

A csapat tagjai: Nyíri Anna Eszter (9.A), Mihalik Dániel (9.A), Szakali Benedek (11.B).

Ugyanezen verseny Regular Elementary és Regular Junior kategóriájában induló két Bányais csapat nagyon kis különbséggel a 2. helyeken végzett.