Kezdőlap Kecskemét Amélie – A Broadway musical

Amélie – A Broadway musical

A Warner új megjelenésén az új Broadway-musical: az „Amélie” felvétele szerepel – az eredeti New Yorki Broadway szereposztásban. A musical alapjául a 2001-ben forgatott, nagy sikerű romantikus francia komédia: az Amélie csodálatos élete című film szolgált.

Az Amélie csodálatos élete című film a francia film egyik legnagyobb sikere – szatirikus, könnyeden humoros eredeti látásmódjával az életről, a sorsról milliókat elért, szerte a világon. Egészen pontosan csak a mozikban 33 millióan vettek rá jegyet, és az Egyesült Államokban például minden idők legnézettebb francia filmjének bizonyult. Amélie – ez a XXI. századi Candide, Audrey Tatou emlékezetes alakításában a maga bájosan egyszerű párizsi szemszögéből nézi a világ történéseit Bruno Delbonnel remek fényképezésében és Jean-Pierre Jeunet rendezésében. A film két Európa, négy César, és két BAFTA díjat kapott, valamint öt Oscarra jelölték.

Nem is olyan nagy csoda hát, hogy Jean-Pierre Jeunet és Guillaume Laurant történetéből végül amerikai musical készült. Az amerikai változat szövegkövét Craig Lucas, a dalverseket Daniel Messé és Nathan Tysen írta meg. Yann Tiersen eredeti hangulatú és csodásan egyedi zenéjét se keressük az amerikai musicalben: a zenét Daniel Messé szerezte – az amerikai musicalek sok évtizede jól ismert stílusában.

Az Amélie című musical bemutatójára 2015. szeptemberében került sor a Berkeley Repertory Theatre-ben; majd az ottani kedvező fogadtatás után 2016 végén és 2017 elején Los Angelesben is játszották, majd végül 2017 márciusa és májusa között felkerült a Broadway színházak műsorára is; ahol 27 bemutatón és 56 előadáson futott eddig. Most pedig a Warner szép kiállítású, a teljes dalszöveget tartalmazó füzettel ellátott kiadásában CD-ről is meghallgathatjuk – és végigkövethetjük – az új Broadway darabot.

Mégpedig az eredeti Broadway musical szereposztásában, ahol Philippa Soo, Adam Chanler-Berat, David Andino, Randy Blair, Heath Calvert, Alison Cimmet, Savvy Crawford, Manoel Felciano, Harriett D. Foy, Alyse Alan Louis, Maria-Christina, Oliveras, Paul Whitty, Tony Sheldon játsszák és éneklik a szerepeket. Amúgy teljesen korrektül és élvezetesen – a címszerepet megformázó kínai-amerikai Philippa Soo alakítását pedig egyöntetűen dicsérték a tengeren túli kritikák.

Komlós József JR