Kezdőlap Események Boronkay Péter volt a Wojtyla Ház vendége

Boronkay Péter volt a Wojtyla Ház vendége

A világhírű kecskeméti paratriatlonista, többszörös világ- és Európa-bajnok, Boronkay Péter tartott szerdán előadást a Wojtyla Barátság Központban. A „Bölcsőtől Rióig” címmel mesélt eddigi pályafutásáról, érintve közeli-távoli terveit.

6-7 évesen kezdtem el úszni, kezdetben azért, hogy megerősítsük a bal oldalamat, ne legyen gerincferdülésem. Egy gyereknapi úszóversenyen ismerkedtem meg Málnai Istvánnal, aki az egész életét arra tette fel, hogy fogyatékos gyerekeket tanítson úszni. A találkozás nagy hatással volt rám, elindított a versenysport irányába. Kecskeméten nem voltak adottak a lehetőségek, akkoriban én voltam az ország egyetlen leigazolt sérült vízilabdázója, amikor pedig a gimnázium után Szegedre kerültem, komolyan kezdtem el úszni – mesélte Péter, aki 2004 óta triatlonozik.

A Szegedi Tudományegyetemen diplomázott szociális munka szakon, majd visszatért Kecskemétre dolgozni egy speciális iskola család-és utógondozójaként, ahol középsúlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkozik. Az utóbbi években kategóriájának kétszeres világ-, és négyszeres Európa-bajnoka lett, Magyarországon többször is az ép sportolókkal együtt készül és versenyez, jelenleg ő az ország nemzetközileg legelismertebb paratriatlonistája.

A tavalyi riói paralimpiai játékok volt élete legemlékezetesebb megmérettetése, ahol sportágában a 9. helyet szerezte meg. Közvetlenül a világverseny előtti időszak „maga volt a földi pokol”, mert egyrészt első körben nem kapott kvótát az induláshoz, másrészt több tekintetben is „összecsaptak a hullámok a fejem felett”.

Technikai problémák is nehezítették szereplését. Például kerékpárjáról egy alkalommal leesett a lánc, melyet az automatika sem tudott visszahelyezni, ezért verseny közben meg kellett állnia, és – fél karral – újból felszerelni a láncot. Emiatt „csak” tizenegyedik helyezést ért el a versenyszámban.

Amikor éppen nem versenyzett, körülnézett az olimpiai faluban, ahol ízelítőt kaphatott a résztvevő nemzetek gasztronómiájából, és némi városnézésre is jutott ideje. Rendkívüli tetszésére szolgált Copacabana, ami mély nyomokat hagyott emlékezetében – és a riói Krisztus-szobor, amely előtt állva elmondhatta magáról: „hátam mögött az Isten”.

Főállású sportolóként a Kecskeméti Fürdőben vesz úszóedzéseket, valamint fut, kerékpározik, továbbá masszőr segítségét is igénybe veszi. Mindezen felül iskolákban tart előadást diákoknak.

Elsődleges szponzora az Auchan Magyarország Kft. A Magyar Triatlon Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság nagyjából 70%-ban finanszírozza a versenyeken való részvétel költségeit, a többit neki kell – ahogyan fogalmazott – „összegereblyézni”. A szponzorok elsősorban szolgáltatásokat nyújtanak, illetve sportszereket bocsátanak rendelkezésére.

Nem elég jól sportolni, fel kellett építenem egy saját márkanevet. Nincs menedzserem, mentorom, magamat adom el. Soha nem tanultam, de állítólag nagyon jól csinálom.

Július végén Marosvásárhelyen szervezik meg a tereptriatlon és duatlon kontinens viadalt. Szeptemberben Rotterdamban, októberben a törökországi Alanyában lesz egy-egy versenyem – nyilatkozott a közeljövő kihívásairól.

A 2020-as olimpiai megmérettetésre is kitért: – Tokió távlati cél. Jelenleg minden feltétel adott hozzá, de nem dől össze a világ, ha 39 évesen nem jutok ki – közölte.

Arra a kérdésre, hogy miként kívánja folytatni sportkarriere után, ekként válaszolt: „Jelentős kapcsolati tőkével rendelkezem. És persze mindig van B terv.”

(Fotók: Mátyus István)