Kezdőlap Állati Új párt kapott az észak-kínai párduc a Szegedi Vadasparkban

Új párt kapott az észak-kínai párduc a Szegedi Vadasparkban

Új párt kapott az észak-kínai párduc (Panthera pardus japonensis) a Szegedi Vadasparkban, a Távol-Keleten élő macskaféléből csupán 58 példányt nevelnek a világ állatkertjeiben – közölte Veprik Róbert igazgató az MTI-vel.

A Szegedi Vadasparkban 2009 óta láthatók az egyik legritkább és legveszélyeztetettebb párducalfaj, az észak-kínai párduc egyedei. Eddig nem volt sikeres a fajmegmentési program keretében tartott leopárdok szaporítása, ezért egy új párt állítottak össze. A Szegeden gondozott, kitűnő vérvonalat képviselő hím mellé Németországból egy fiatal nőstény érkezett. Az állatkert szakemberei bíznak benne, hogy amint összeszoknak, rövidesen megszületnek majd az első leopárdkölykök.
Az állatok egymáshoz és az új jövevény a bemutatóhelyhez szoktatása hosszú folyamat. A kezdetben félénk nőstény először egyedül szokja meg a belső és külső kifutóját, és csak távolabbról ismerkedik meg jövendőbeli partnerével. A Vadasparkban a leopárdok bemutatója a szokottnál is dúsabb növényzetű és több rejtekhellyel szolgál, így abban az állatok is biztonságban érezhetik magukat, ennek ellenére a látogatók is jól megfigyelhetik a macskaféléket.
Az észak-kínai párduc vagy leopárd az Afrikában és Ázsiában honos párducnak Távol-Keleten élő, legnagyobb termetű alfaja. A legveszélyeztetettebbek közé tartozik, ötszáznál is kevesebb egyede él vadon. Elsősorban az orvvadászat, az élőhelyének pusztulása és zsákmányállatainak eltűnése veszélyezteti a másfél méteres testhosszúságú, akár 90 kilogrammos tömegű ragadozókat.
Az észak-kínai párducoknak jelenleg 58 egyede él csak a világ állatkertjeiben, többségében Európában. Az európai fajmegmentési program (EEP) igyekszik stabilizálni az állatkerti állományt, ami a nagyobb egyedszám elérést tűzte ki céljául a genetikai változatosság fenntartása mellett.

(MTI)