Kezdőlap Állati A népi motívumoké a főszerep a Skanzenben az ünnepi hétvégén

A népi motívumoké a főszerep a Skanzenben az ünnepi hétvégén

A népi motívumoké a főszerep az augusztus 20-i hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A programok segítségével a látogatók felfedezhetik a motívumok továbbélését a díszítőművészetben, a használati tárgyakon vagy a divatban is – mondta el az MTI-nek Faár Tamara, a Skanzen közönségszolgálati osztályvezetője.
A különleges foglalkozásokon, bemutatókon nemcsak a motívumok ismerhetők meg, de a hozzájuk kapcsolódó jelentések, utalások is, hiszen ezeknek nemcsak esztétikai funkciójuk volt, de információt is közvetítettek viselőjükről. Eltérő jelentésekkel bírtak az egyes hajviseletek, a kendő, az öltözékben szereplő ruhadarabok vagy éppen a színek – magyarázta a múzeum munkatársa.
Az egyes motívumok mögött is fontos tartalmak, jelentések, „üzenetek” húzódtak meg, így egy használati tárgyból a társadalmi státusz is megmutatkozott – tette hozzá a szakember.
A paraszti kultúra – és a városi viseletek – eltűnésével nehezebbé vált a „dekódolás”, az egyes motívumoknak, jeleknek elveszett az „üzenetértéke”, nem segítette az eligazodást a közösség tagjai számára.
A mostani hétvégén a látogatók nemcsak megismerkedhetnek a múlt „kódrendszerével”, de ki is próbálhatják, elkészíthetik a maguk „rövid nem szöveges üzenetét” a külvilág számára.
A gyerekeket és felnőtteket a számtalan foglalkozás mellett divatbemutató, tánctanítás és koncertek is várják, a „Cifra hétvége” vasárnapján, augusztus 20-án a belépés ingyenes.

(MTI)