Kezdőlap Események Állatkertek Éjszakája augusztus 25-én

Állatkertek Éjszakája augusztus 25-én

A részt vevő 12 hazai állatkert bemutatta a részletes programokat

Hatodik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 állatkert csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják.

Az ország 11 településén, összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az VI. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 25-én, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható. A fővárosi kombinált jegy ára 4000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 3000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

A résztvevő 12 állatkert részletes programkínálatát az augusztus 10-én megtartott országos programbemutató sajtótájékoztatóján hozták nyilvánosságra. Az intézményenkénti programot az egyes állatkertek saját honlapjukon is közzéteszik. A programok összefoglalói az alábbiakban olvashatók:

 

Budakeszi Vadaspark

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat természetes élőhelyükön bemutató, tavaly az év ökoturisztikai létesítményei között díjazott Budakeszi Vadaspark idén is különleges programokkal és aktivitásokkal várja az Állatkertek Éjszakája résztvevőit.

A Budakeszire látogató érdeklődők 2017. augusztus 25-én szakvezetéssel egybekötött éjszakai kiránduláson vehetnek részt: a napnyugta után induló „Éjszakai élet”túrákon mindenki betekintést nyerhet az éjjeli állatok titkos és kalandos életébe, akiknek csak azután kezdődik az igazán aktív napszakaszuk, miután mi, emberek, már nyugovóra hajtottuk fejünket. Az óránként induló szakvezetés során a szakemberek lerántják a leplet a vadasparkban élő „éjjeli legények” életmódjáról, szokásairól és viselkedéséről. A résztvevők számára ekkor is garantált a játszva tanulás, a szórakoztató ismeretterjesztés és az állatok csodálkozó, a sötétben fénypárként világító szemei.

A szakvezetés mellett óránként kipróbálható lesz a külön az Állatkertek Éjszakájára készített „Vakkaraván”ügyességi pálya, amit végigjárva mindenki felfedezheti az éjszakai erdő kincseit. A szakvezetésen és az ügyességi játékon kívül pedig még interaktív játszópult is várja a látogatókat: a vállalkozó szelleműek a főbejárattal szemben tehetik próbára érzékszerveiket, hogy a saját bőrükön tapasztalhassák meg egyes állatok „éjszakai üzemmódját”.

Mindeközben a Pangea Egyesület az éjszakai állatvilág érdekességeiről tart interaktív előadásokat, valamint a környéken élő éjszakai rovarvilág feltérképezésére fénycsapdákat is kihelyeznek.

A Budakeszi Vadaspark pénztára 23.00 órakor zár, a vadasparkot legkésőbb éjfélig kell elhagyni.

Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

Augusztus 25-én, a nyár utolsó péntekének estéjén a Fővárosi Állat- és Növénykert is különleges programokkal várja a nagyközönséget az Állatkertek Éjszakája alkalmából. Az eseményre váltott jeggyel érkezők előtt az Állatkert főkapuját 19 órakor nyitják meg, a programok is ekkortól kezdődnek, és tartanak folyamatosan késő estig. Jegyet váltani és belépni 23 óráig lehet, a Varázshegy 23.15-kor, az állatházak 23.30-kor zárnak, és éjfélig kell elhagyni az Állatkert területét.

Az Állatkertek Éjszakáján Magyarország legrégebbi állatkertje minden korábbinál gazdagabb és változatosabb programkínálattal várja a nagyközönséget. A kert különböző pontjain 23 helyszínen folyamatos, illetve előre meghirdetett időpontban megtartandó bemutatókra kerül sor, az óriáskígyó simogatástól a különböző látványetetéseken és állattréningeken át egészen az oroszlánfókák esti akrobatikus műsoráig. A programok közül több is akad, amelynek során a közönség egészen közel kerülhet az Állatkert érdekes lakóihoz. A Varázshegyben további 12 féle program várja az érdeklődőket: meg lehet ismerni többek között a rájákkal, és néhány barátságos, egzotikus ízeltlábúval is. Az est során számos programra kerül sor a fény és a tűz jegyében,lesz fényfestés, LED fényshow, jégszobrász és tűzzsonglőr bemutató, valamint homok- és festékanimáció is. Emellett számos zenés program is lesz, a Strokes ütőegyüttes műsorától az ausztrál didzseridu muzsikáig.

A részletes programkínálat a helyszínekkel és időpontokkal az intézmény honlapján (www.zoobudapest.com) olvasható.

 

Tropicarium, Budapest

A Tropicariumban augusztus 25-én 20-24 óra között az alábbi programokkal várják az „éjszakai baglyokat”:

20:30                     kőhal etetés

21:30                     aligátor etetés

22:00                     kígyó etetés

22:30                     muréna etetés

20:00 – 23:50       ingyenes cápás és halacskás arcfestés és csillámtetoválás
Aki pénteken máshol jár és csak szombaton vagy vasárnap tud ellátogatni a Tropicariumba (a kombinált jegyek ezen a két napon is érvényesek), annak az alábbi programokkal kedveskednek:

2016.08.26.

10:30                     kajmán etetés

11:30                     rája etetés

11:45                     majometetés

14:00                     galléros gyík etetés

2016.08.27.

10:30                     orrszarvú leguán etetés

11:30                     majom etetés

14:30                     nagy (cápás) akvárium halainak, rájáinak etetése alagútról, tengeri félköríves kiülőről

 

Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen

A Debreceni Állatkert és Vidámpark kezdettől fogva részt vesz az Állatkertek Éjszakája kezdeményezésben. Augusztus 25-én, pénteken 19 órától gazdag, látványos programmal és sok újdonsággal várják az esti eseményre látogatókat.

Az állatkert dolgozói segítségével bátorságpróbát  tehetnek, ehető rovarokat, virágokat, majomkenyeret is kóstolhatnak a vállalkozó kedvűek. A szokásos látványetetések mellett, póni lovagoltatással, jávai lövőhal bemutatóval és különleges tojásbemutatóval várjuk a látogatóinkat.

Érdemes sétát tenni a Vidámparkban is, ahol folyamatos látnivalókkal szórakoztatják vendégeinket:

19.30 – 20.00 óra                Hívogató Mazsorettek – csoportok: Orchidea, Orgona, Hóvirág

20.00 – 20.30 óra                Capoeira bemutató – Capoeira Hunglia csoport

20.30 – 21.00 óra                LED show – Led Dance Hungary

21.00 – 21.30 óra                Dobkíséretes tűzzsonglőr show – Lobbanáspont Tűzzsonglőr Egyesület

20.00 – 22.30 óra                Bemutatkozik az AGORA

Ebben az évben az est egyik fénypontjaként hagyományteremtő szándékkal a látogatók bevonásával együtt végzik el az állatok lajstromozását.

Az este folyamán a kézműves sátorban játékszereket, apró használati tárgyakat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai.

A Vidámpark játékai (Szafari vonat, Dodgem, Kukac hullámvasút, Kacsavonat, Lovasforgó, Óriáskerék, Repülős forgó) éjszaka is üzemelnek. A Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül

 

 

Xantus János Állatkert, Győr

Győrben, a Xantus János állatkertben augusztus 25-én meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. A hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon izgalmas programokkal vár mindenkit a Xantus János Állatkert. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatókat különleges vezetéssel egybekötött látványetetések után csak ezen az estén, meg tudják figyelni, ahogy a kert ragadozói becserkészik a zsákmányukat, mivel a jaguár és tigrisek mellett, nagyszerű látványosságként, az oroszlán éjszakai falatozására is várják a közönséget.

A hüllőház mellett bátorságpróbát tehetnek az erre vállalkozó látogatók, ahol a „Tapizoo láda” kincsein kívül a „nem szeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán sejtelmes hangulatú állatbemutatóval is készülnek az érdeklődőknek, ahol majd testközelből meg lehet ismerkedni a zoo show sztárjaival.

 

Jászberényi Állat- és Növénykert

A Jászberényi Állat- és Növénykert az Állatkertek Éjszakáján különleges etetési technikákkal szeretné megmutatni az oroszlánok, a foltos hiénák, a mosómedvék, a barnamedvék, a vaddisznók és az ormányos medvék éjszakai zsákmányszerzési viselkedését. Emellett az éjszaka folyamán lehetőség nyílik az állatkerti relikviák megtekintésére, valamint a „nem szeretem állatok” testközelből történő megismerésére is. A program ideje alatt a kisgyermekeknek arcfestéssel és ugrálóvárral kedveskednek. A kapunyitásra 19:30-kor kerül sor, az éjszakai program 23:30-kor zárul.

 

Kecskeméti Vadaskert

Az előző évekhez képest még több élménygazdag program várja azokat, akik ellátogatnak Kecskemét város állatkertjébe! A nagy érdeklődés miatt a Vadaskert 18.30-kor nyitja meg újra kapuit  Belépéskor különleges hangulat fogadja majd a Látogatókat, hiszen a Vadaskert csak ezen az estén lesz teljes fáklyafénnyel megvilágítva! Ez a hangulat-varázs az itt dolgozó munkatársaknak is évről-évre nagy élményt jelent, lelkesen készülnek már hetekkel előtte az eseményre!

 A programokról:

                Több útvonalon és időpontban indulnak látványetetések,

lesz madárbemutató,

kígyósimogató,

trófeák bemutatója,

óriáscsótány-tapogató-zoo,

szárazföldi teknős bemutató,

állati kincsek standja,

hangulatos kis esti koncert,

zenés képek vetítése az állatkert életéről, 

és a gyermekeket még külön várja: ajándék arcfestés, esti homokozó, aszfaltrajzolás!

 

 

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a kezdetek óta állandó résztvevője az Állatkertek Éjszakájának. Az este során különlegességekkel, érdekességekkel várják látogatóikat, akik így egy igazán rendhagyó programon vehetnék részt az állatkertben, hiszen máskor nincs lehetőség rá, hogy megismerjék az állatkert lakóinak életét sötétedés után.

Az este folyamán testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem” állatokkal, azaz a hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek. A testközeli ismerkedés azonban lehetővé teszi, hogy legyőzzék félelmüket, és ezeknek az állatoknak az értékeit is megismerjék, ennek révén pedig akár meg is szeressék őket. Az élő szóval kísért látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni, mint pl. a tigrisekét, a leopárdokét, a medvékét, a kúszósülökét vagy éppen a mosómedvékét. Ezek az állatfajok ugyanis az állatkertben is sötétedés után mutatják meg valódi, természetes oldalukat. A program fényét emelve, fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben, ahol ezen az estén tűzzsonglőrök is gondoskodnak majd a kalandokban bővelkedő éjszakáról.

Ezen a napon az Állatkert hosszabbított nyitva tartással, 9.00 és 23.00 között várja a látogatókat. A nap folyamán érkezők folyamatos bent tartózkodással az esti programokon is részt vehetnek. Jegyváltásra ezen az estén 21.00 óráig lesz lehetőség.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark nyárzáró éjszakai rendezvényére – a nagy érdeklődésre való tekintettel – augusztus 15-től lehetővé teszi a belépőjegyek előzetes váltását az állatkert pénztárában. Az eseményre augusztus 25-én 16-órától várják a látogatókat.

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkertben az idei állatkertek éjszakája során az alábbi programokat tervezik:

 

Időpont (óra) Program
17:00-20:00 Óriás társasjáték
17:00-20:00 Egyiptomi éjszaka
18:00-21:00 TapiZoo és bátorságpróba
18:00-20:00 Aszfaltrajz + arcfestés, világító maszk készítés
18:00; 21:00 Varázsóra
18; 19:30; 21 Rém túra
30 percenként 17:00-22:00 Látványetetések
20:30 Csillagászat – távcsöves bemutató
21:30 Pénztár zárás

 

A Pécsi Állatkertben az éj leple alatt a látogatók körbejárhatják a Föld élővilágát, megismerhetik éjszakai titkait. Részt vehetnek egy egyedülálló utazásban térben és időben! Távcsöves bemutató során felfedezhetik az éjszaki égboltot, de elmerülhetnek az ókori Egyiptom misztikus világában is. A Pécsi Állatkert ezen a különleges estén olyan élményeket kínál, amelyeket egy évben csak egyszer lehet átélni. A programok során rendhagyó varázsórával, látványetetésekkel, éjszakai állatkerti túrákkal, távcsöves bemutatóval, bátorságpróbákkal és színes éjszakai programokkal várják az érdeklődőket. A pénztár 21:30-kor, az állatkert maga pedig 22:30-kor zár.

Az állatkert változatlan jegyárak mellett tekinthető meg. A helyi marketing tevékenység során Facebook, online híroldalak, nyomtatott heti és havi sajtótermékekben, bevásárlóközpontokban népszerűsítik a programot.

 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Ezen az éjszakán viszont –  rendhagyó módon – trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Óriáskígyó testközelből és kaméleon is várja az érdeklődőket. Lesz éjszakai „Holdfénytúra” az akváriumok kékesen derengő világába –  idegenvezetéssel. „Ember a vízben” látványos búvármerülés részesei lehetnek a résztvevők, melyet az óriásakvárium fölött lévő üvegalagútból tekinthetnek meg! A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően – külön díj ellenében – korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába. Az Ökocentrum 3D mozi termében az Annabell 2- A teremtés című  filmet tekinthetik meg a vendégek.

 

Szegedi Vadaspark

Szegedi Vadaspark a hagyományainak megfelelően tartja az állatkertek éjszakáját, kései nyitva tartással és látványos állatbemutatókkal. Az első látványetetés 19.30-kor kezdődik, a rozsomákoknál, ezután kerül sor a borjúfókák esti tornájára 20.15-kor, majd 21.00-kor a barnamedvék, végül 21.45-kor az oroszlánok esti lakomájára. Eközben „nemszeretem állatokkal”, például kígyókkal is közelebbi, pontosabban testközeli kapcsolatba léphetnek azok, akik elég bátrak megérinteni az amúgy ártalmatlan állatokat. A megszokott jegyáron várjuk a látogatóinkat, azzal, hogy az aznap napközben váltott jegyek a blokk felmutatásával estére is érvényesek.

 

Medveotthon, Veresegyháza

Augusztus 25-én éjfélig tartó éjszakai nyitva tartással és éjszakai ún. Predátor Programmal várják a látogatókat. Ennek során a közönség megismerheti a medvék és farkasok életének és a velük való foglalkozásnak a titkait. Különlegesség, hogy a két állatkoordinátor a program ideje alatt szó szerint a farkasok között fog tartózkodni a fáklyákkal megvilágított kifutóban.

 

(Az estén a gyermekek (3-18 éves korig) kedvezményes 300.-Ft-os jeggyel látogathatják meg a Vadaskertet.)