Kezdőlap Állati Hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök napja hagyományőrző fesztivált

Hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök napja hagyományőrző fesztivált

Most hétvégén rendezik meg Bugacon az Ősök Napja hagyományőrző fesztivált, amellyel a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állítanak emléket a szervezők. 

A péntektől vasárnapig tartó ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjász programok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek – mondta el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Bíró András Zsolt, a rendezvény főszervezője. Az eseményt a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség rendezi.
Kiemelte, hogy a rendezvény területén egy hatalmas jurta-tábor épül, de lesznek kézműves bemutatók és a Kárpát-medence legnagyobb kézműves vásárát szervezik meg a helyszínen, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja lesz. Ezen felül gyermek programokkal és tudományos ismeretterjesztő előadásokkal is készülnek.
Bíró András Zsolt elmondta azt is, hogy a helyszínen felépül Atilla sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatja be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében, az Ősök sátra helyszínen pedig a honfoglalók ősök hagyatékát bemutató tárlatot rendezik be.
A szervező arról is beszélt, hogy a három nap alatt számos versenyre is nevezhetnek a helyszínre látogatók amatőr és profi kategóriában. Lesz övbirkózó bajnokság, lovas gyorsasági verseny és megszervezik a pusztai lovas nomád csapatsportot, a köböre bajnokságot is, amelyben az egymással összecsapó csapatoknak egy kecske testét kell megszerezniük.
Mindezeken túl bemutatják milyen lehetett egy csata a honfoglalás korában, lesz lovas íjász bemutató és gyalogos, lovas hagyományőrzők felvonulása is.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves vagy hagyományőrző programokba.

(MTI)