Kezdőlap Kecskemét Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Kiállítás Kass János grafikusművész olvasókönyvi illusztrációiból

Szeged, Kass János a Kass Galériában. Fotó: Miskolczi Róbert

Kass  János (1927–2010) – a Szegeden született grafikusművész, Budapesten és Lipcsében tanult. Sokoldalú munkássága felölelte a képzőművészet számos területét:a könyvtervezést, a könyvillusztrációt,a rézkarcokat, a linómetszeteket, a szitanyomatokat, a bélyegtervezést,de készített szobrokat, és fotózott is. Művészeti tevékenységéért megkapott minden jelentős magyar kitüntetést. Műveit számtalan hazai és külföldi kiállításon ismerhette meg a közönség. Alkotásai jelenleg megtekinthetők az általa alapított Kass Galériában, a szegedi Vár utcában.

Írásaiban gyakran kifejtette véleményét a könyvillusztrációról, amelynek szerette hangsúlyozni a fontosságát: „A gyermek első könyve, amit a kezébe vesz, illusztrálva van, és a Biblia is, amivel temetni mennek”.

Már elmúlt hetvenéves, amikor következett az „utolsó nagy kaland”; kisiskolások számára készült olvasókönyvek illusztrálását vállalta. Az elkészült könyvek nagy sikert arattak. A legrangosabb méltatásuk: „Ha valamivel, hát ezzel a két könyvvel meg lehet tanítani a gyerekeket a művészet szeretetére, anélkül, hogy tisztában volnának vele, hogy a könyvvel együtt az emberséget, a mosolygós derűtés a természetszeretetet tanulták meg egyszuszra.”

Az olvasókönyvek illusztrációiba nyújt bepillantást a most nyíló kiállítás.