Kezdőlap Sport Suba Róbert második helyen zárt kenuban

Suba Róbert második helyen zárt kenuban

Berendezkedett szerdán reggel a magyar csapat a racicei Labe Arénában, gyönyörű napsütésben tudtak edzeni gyorsasági versenyzőink, no és rajthoz állni parakenusaink is, akik ma már elkezdték a versenyeket. Nem mellesleg Suba Róbert révén egy ezüstéremmel!

Mozgalmas napot zárt Suba Róbert a racicei világbajnokság nyitónapján. Délelőtt a KL1-es kategóriában legyőzte a riói paralimpiai bajnok lengyel Jakub Tokarzt – igaz még csak az előfutamban -, majd jókedvűen készülődött a délutáni kenus döntőjére, amelyben négy riválissal kellett felvennie a versenyt. Csamangó Attila és Győrfi Tamás tanítványa jól rajtolt a VL1-es számban, de a brazil Cardoso da Silvát, aki a szám specialistája, nem tudta megfogni, s így a második lett.
Ez a második hely és a verseny arra is jó volt, hogy egy kicsit összemérjük magunkat a lengyel sráccal, összevessük az erőviszonyokat a pénteki kajakos döntő előtt – mondta Suba Róbert. – A rajtom sokat javult az elmúlt évekhez képest, de sok mindentől függ majd, hogy mit hoz a péntek. Többen is egy másodpercen belül vagyunk egymáshoz képest, nagy ellenfél lesz majd Tokarz, az olaszok Európa-bajnoka, a brazil, az angol versenyző és egy fehérorosz titán is. Én mindkét számra készülök továbbra is, a kajakra hagsúlyosabban, de mindkét szám esetében egyre inkább érzem, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnem a fejlesztésre, a jobb beülő megtalálására. Akkor lehet továbblépni.
A pénteki KL1-es döntőben Suba Róbert mellett ott lesz még Juhász Tamás is, aki a középfutamból jutott tovább, míg a női KL2-es versenyben Varga Katalin, aki nem titkolja: annak is örül, hogy itt van ezen a világbajnokságon. A riói paralimpia ötödik helyezettje régóta bajlódik egy csuklósérüléssel, most is kötést visel a jobb kezén, de szerencsére jókedvűen tudja fogadni helyzetét. Főként azért, mert az előfutam negyedik helye után a középfutamban sikerült nyernie.
„A körülményeknek megfelelően alakult a felkészülésem, valahogy ugyanaz volt a koreográfia, mint a paralimpia előtt. Vagyis hosszabb kihagyás után tudtam elkezdeni a munkát – magyarázta Varga Katalin, aki arról is beszélt, hogy mit vár magától a pénteki fináléban. – Gondolom, a riói aranyérmes brit Emma Wiggs térdei már biztosan remegnek, hogy én is ott leszek a rajtnál… De a viccet félretéve, nagyon elégedett leszek azzal, ha a döntőben a középmezőnyben tudok zárni.
A riói paralimpián indult versenyzőink közül most csak Suba és Varga van itt Racicében. Rozbora András egy műtétet követően a múlt héten kezdett el edzeni, Váczi Anita pedig még mindig betegségéből lábadozik.
„Ha a realitásokat nézzük, akkor a paralimpiai számoknál, vagyis kajakban Suba Robi révén van dobogós esélyünk. A csapatunk átalakuló félben van, a KL3-asoknál már, vagy még nincsenek olyan versenyzőink, akik döntős eséllyel állhatnának rajthoz – mondta Weisz Róbert, a paraszakág szövetségi kapitánya, aki kitért arra is, hogy a nemzetközi szövetség szeretné megreformálni a kenus kategóriákat. – Most azt mérlegelik, hogy melyik szám kerüljön fel a paralimpia programjára, mely kategóriákat lehet összevonni, tömöríteni, hogy ebben a szakágban is legyen erős mezőny. Jónak értékelem, hogy a most ezüstérmes Suba Róbert mellett a VL2-ben szereplő Suha Miklósnak köszönhetően még egy döntősünk van ebben a szakágban.”
Csütörtökön a gyorsasági versenyzőink is megkezdik a küzdelmeket, ők egyelőre még szokják a racicei vízet, feltérképezik a viszonyokat, böngészik a rajtlistákat, s felmérik az ellenfeleket.
„Én nem szoktam nézni a rajtlistát, az edzőm, Simon Miklós mondta, hogy párosban viszonylag könnyebb futamba kerültünk. Ha azt megnyerjük, már a döntőben tudhatjuk magunkat – mondta Vad Ninetta. – Kedden egyesben kicsit keménynek éreztem a vizet a felevező sávban, másnak tűnt, mint Szolnokon, de mára megszoktuk, ez már nem jelent problémát. Ma reggel párosban kieveztünk, csináltunk Tamarával egy nyolcvan százalékos pályát, amelynek az utolsó kétszáz métere maximum közeli volt. A formánk jó, bízom benne, hogy párosban és négyesben is előfutam győzelemmel jutunk majd be a döntőbe.”
Csütörtökön 8.30-tól a női C-2 500 méteres versennyel megkezdődnek a gyorsasági számok is a világbajnokságon.
Az eredményeket az alábbi linken lehet megtalálni.
http://sdp.digicorp.hu/competition/16777218/races