Kezdőlap Országos események 10 ezer gyerek mehet jövőre vándortáborba

10 ezer gyerek mehet jövőre vándortáborba

Idén először indított Vándortábor programot a Kormánybiztosság, az Országos Erdészeti Egyesület és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A 2018-as idényben a tematikába most bekapcsolódó kerékpárosoknak köszönhetően bővül a program, Révész Máriusz kormánybiztos pedig reméli, hogy összességében 10 ezer gyerek kedvezményes táboroztatását tudják biztosítani a 2018-as esztendő során.

„Sokkal nagyobb szükség van ezekre a táborokra, mint tíz-tizenöt esztendővel ezelőtt. A számítógép nagy kihívás, a gyerekeket felállítani a képernyő elől még nagyobb. Bízunk benne, hogy Vándortábor programunkkal olyan élményeket tudunk nyújtani, amelyek felveszik a virtuális világgal a versenyt. Evezés, túrázás vagy kerékpározás közben amúgy sincs idő a telefonok nyomogatására” – mondta Révész Máriusz, kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos bevezetőként.

Hogy milyen utat tett meg idén a Vándortábor program?
„Komoly munkát végeztünk el, sikerült viszonylag gyorsan elfogadtatni és elindítani a pedagógus továbbképzési rendszerünket, közel ötszázan el is végezték a túravezetői képzéseket a Testnevelési Egyetemen, s ezeket a tanárokat már nyári táborainkban köszönthettük a csoportjaikkal együtt – folytatta a kormánybiztos, aki elmondta a VíziVándor táborokban 1500, a tesztprogramként futó ErdeiVándor táborokban 200 gyereket értek el, a cél azonban, hogy 2018-ban összesen 10 ezer iskolás tudjon kedvezményesen, alig húszezer forintos áron, szervezett keretek között részt venni nyári túrán, vagy akár 2-3 napos osztálykiránduláson. A 2018-as költségvetésben táboronként 200 millió forint lett elkülönítve a programra, ez tartalmazza a táborok kiépítését, új sporteszközök beszerzését és a túrákon résztvevő akkreditált pedagógusok napi 10 000 forintos költségtérítését is.

Ifjabb Foltán László, a VíziVándorTábor programvezetője elmondta: a vizes nyári táborok minden várakozást felülmúltak, 57 túrán összesen 1500 gyereket tudtak megmozgatni a Szigetközben és a Felső-Tiszán, 162 tanár végezte el a túravezetői képzést, akik 2018-ban is részt kívánnak venni csoportjaikkal a programban.

„A tapasztalataink alapján sokrétűbb manapság minden eddiginél szélesebb spektrumú programokat kell kínálni a gyerekeknek. A távokat leszűkítjük, s a strandsportok mellett az aranymosáson át kirándulásokkal, kulturális programlehetőségekkel tesszük színesebbé a táborozási hetet – mondta a szakember, aki hozzátette: jövőre saját hajóflottával várják a táborozókat, s a Szigetköz és a Felső-Tisza után újabb három útvonallal bővítik a programot. 2018-ban már a Duna-kanyar, az Alsó-Duna és a Bodrog is választható lesz túra- vagy osztálykirándulási helyszínként.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára azt emelte ki, hogy fontos visszajelzéseket, tapasztalatokat adott számukra az erdei programok tesztéve. AZ OEE 200 gyerek teszt-táborozását biztosította, az akkreditált képzés során 300 tanár tett túravezetői vizsgát. Az állami erdőgazdaságok bevonásával hét napos vándortábor útvonalakat jelöltek ki öt hegységben, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben.

„A kiépítés mellett már az idén megkezdődött az összesen 350 kilométernyi, 500 ezer lépésnyi útvonalhálózat tesztelése. Több mint kétszázan járták végig az útvonalakat, kipróbálva és értékelve a szolgáltatásokat, a szállástól az étkezésen át a kiegészítő programokig. A képzést végzett pedagógusok száma, valamint a túraútvonalakat már teljesítő csoportok visszajelzései alapján nagy reményekkel tekintünk a jövő nyári erdei vándortáborok elé” – mondta a főtitkár.

Jövőre új tematika, a kerékpáros turizmus csatlakozik be a Vándortábor programba, Környey Balázs, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség alelnöke a három régióban kijelölésre szánt útvonal fejlesztéséről, a technikai feltételek megteremtéséről is beszélt.

„Jövő nyárra három helyszínen készítünk elő kerékpáros vándortáborokat. Az első évben olyan térségeket jelöltünk ki, amelyekben a különböző technikai és fizikai felkészültségű vándortáborozók a számukra teljesíthető és élményt adó túraútvonalakat járhatnak be, így a Felső-Tisza vidéken, az Őrség-Zalai dombságban és az észak-magyarországi régióban hozzuk létre a táborokat” – mondta az alelnök, aki bízik benne, hogy biztosított lesz az átjárhatóság, vagyis csatlakozni tudnak a vízi- és erdei túra-útvonalak programjaihoz. A túrákon saját kerékpárral is részt lehet venni, de igény eseten a szövetség biztosít majd megfelelő minőségű eszközöket a gyerekek számára.