Kezdőlap Zenei élet Chopin: Noktürnök – FazilSay

Chopin: Noktürnök – FazilSay

A török zongorista egyike napjaink leginkább eredeti hatású zongoristáinak. Ehhez képest meglepő, hogy saját bevallása szerint még koncerteken is csak ritkán játszotta, és ez eddig még sosem rögzítette Chopin zongoraműveit – így ez az új megjelenés több okból is kiemelt figyelemre tarthat számot.

A negyvenhét éves, ankarai születésű zongorista-zeneszerző rengeteg díj, félszáz körüli saját szerzemény, könyvek, videók, és több mint húsz lemez után érkezett meg Chopinhez – életművéből is konkrétan a közkedvelt Noktürnökhöz. Ezek az álomszerű, álmodozó kis darabok nemcsak az éj csendjét, nyugalmát, letisztultságát hordozzák magukban – de nagy ívű, bel-canto-t idéző dallamszövésükkel szinte a romantika esszenciájaként hatnak. Az akkoriban újonnan kifejlesztett erősebb, pedálos zongorák technikai képességeihez szabva engednek szabad folyást az érzelmeknek – és a zongorista túlcsorduló érzéseinek.
FazilSay a Warner Classic kiadónál tehát egy meglepetéssel: mégpedig egy impozáns és elegáns albummal debütálChopin műveiből. Elmondása szerint: „Sokáig nem vettem fel Chopin albumot, és most ez az első alkalom, hogy megtettem – mert nagyon különleges elképzelésem van a Chopin-játékról… A Noktürnök különlegesen gyönyörű, különösen költői éji darabok, melyek mindig rejtenek egy megfejtést. Persze hogy ezek Chopin leghíresebb darabjai… Mikor ezt a zenét játszod, megfeledkezel mindenről.”
Ezek után nem is meglepő, hogy a karizmatikus török zongorista-sztár cseppet sem sémák szerint, hanem a maga módján közelíti meg e darabokat. Plasztikusan, eszményi szépséggel játszik – de nem is lenne maga is zeneszerző, ha nem helyezné át néha a hangsúlyokat.
FazilSay -bármennyire is hatásosak ezek a darabok, és magukban hordozzák a hatásvadászat lehetőségét is – nem törekszik ilyen megoldásokra;értelmezése megható ugyan, de letisztult ésizgalmas. Mindenesetrea technikás játék közben a hallgató talán nem is annyira feledkezik meg mindenről, mintsem inkább álomszerűen tolulnak fel benne aszépen szomorú emlékek. FazilSay átélt, szenvedélyes tolmácsolásában kétségen kívül varázslatosak a Noktürnök, melyek sorozataiból a hetven perces lemezenválogat a művész:
b-moll, Esz-dur, H-dur ̶ op.9 No.1-3
F-dur, Fisz-dur, g-moll ̶ op.15. No.1-3
Desz-dur ̶ op.27 No.2
H-dur ̶ op.32 No.1
g-moll ̶ op.37 No.1
c-moll, fisz-moll ̶ op.48 No.1,2
f-moll ̶ op.55 No.1
e-moll, cisz-moll, c-moll ̶ op. post.
(Komlós József JR)