Kezdőlap Események STRASBOURGBÓL TUDÓSÍTUNK – Interjú Jávor Benedekkel

STRASBOURGBÓL TUDÓSÍTUNK – Interjú Jávor Benedekkel

Kép forrása: internet

Kolléganőnk a strasbourgi Európai Unió plenáris ülésén egy előadás keretében végighallgathatta, majd egy személyes interjút is készíthetett Jávor Benedekkel, – biológussal, politikussal, EP képviselővel, valamint a Párbeszéd Magyarországért alapítójával.

A római szerződésnek a közelmúltban volt a hatvanadik évfordulója. Ön szerint mennyire volt hatékony és sikeres a szerződésben leírtak véghezvitele?

Úgy gondolom, hogy számos területen rendkívül komoly eredményeket értek el az európai tagállamok, részben azzal, hogy a római szerződés, illetve az Európai Unió elsődleges célja, hogy Európában megelőzzék a fegyveres konfliktusokat, amelyet sikeresen el is ért. Továbbá sikerült elmélyíteni a tagállamok közötti együttműködést, emellett az integrációt, ráadásul még felállított egy olyan keretet is, amely az európai alapértékeket és az európai alapjogokat tartalmazza. Tehát röviden és tömören fogalmazva, úgy gondolom, hogy a római szerződés elérte a célját és továbbra is nagyon komoly eredményeket lehet elérni vele.

Ön szerint milyen természetbeni károkat okozhat a Paks 2?

Számos káros és veszélyes problémával kell szembenéznünk egy atomerőmű életbeléptetésével. Azt tapasztaljuk, hogy lényegesen olcsóbb a megújulás alapján energiát termelni, mint az atomerőművekben. Fontos az időt, a jövőt is szem előtt tartani, hiszen egy ilyen komoly döntés évtizedekre szól, meg kell vizsgálni azokat a következményeket is, amelyet egy atomerőmű okozhat. A gyakorlatban kizárt, hogy a nukleáris energia hosszútávon jelentős szerepet játszana az energiatermelésben.

Mely tevékenységi köre élvezi a legnagyobb prioritást?

Nehéz kérdés, hiszen nyilvánvalóan vannak olyan hivatalos feladataim, amelyeket parlamenti képviselőként haladéktalanul el kell végeznem, továbbá folyamatosan tárgyalásokon is részt veszek. Jelenleg az energiahatékonyság irányelv megújításán dolgozom a Környezetvédelmi Bizottságban és az Ipari és Energiai Bizottságban. Számomra most ez a tevékenység is az előtérben helyezkedik el, hiszen a megújítással tudunk majd hozzájárulni az európai polgárok energiaszámláinak csökkentéséhez, mivel az energiafogyasztás, az épületfelújítások, épületmodernizációk a mindennapi életünk meghatározó kérdései.