Kezdőlap Állati Új madárfaj költött a szegedi Fehér-tónál

Új madárfaj költött a szegedi Fehér-tónál

Egy fészekalj fiókát nevelt fel a nyáron egy pásztorgém pár a Szeged melletti Fehér-tó nádrengetegének takarásában. Ez az első alkalom, hogy ez az inkább meleg égövi tájakon fészkelő faj itt költött.

Aki kedveli a természetfilmeket, annak ismerős lehet az afrikai szavannákon az elefántokat, zsiráfokat, kafferbivalyokat és más nagytestű növényevőket követő, hátukról élősködőket csipegető pásztorgém (Bubulcus ibis). A faj mostanra már elterjedt Dél-Európában, Eurázsiában is, és hazánkban is egyre gyakrabban és egyre nagyobb példányszámban bukkan fel.

Könnyen összetéveszthető a kiskócsaggal, de a nászruhás példányok jól felismerhetőek narancssárgás tarkó és válltollaikról. Nevéhez híven, Magyarországon a legelő bivaly és szarvasmarha gulyák környékén keresi táplálékát.

A Tömörkénytől Szegedig húzódó, természeti értékekben gazdag Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb állóvize a szegedi Fehér-tó, amely egy hajdani szikes tóból kialakított halastó-rendszer, nyüzsgő madárvilággal. Közel 300 madárfajt figyeltek meg eddig a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) működési területén levő  tórendszeren. Idén nyáron itt fedezte fel a nemzeti park munkatársa a pásztorgém párt, amely azt is mutatja, hogy a terület természetvédelmi jelentősége egyre nagyobb.

„Kollégámmal figyelni kezdtük madarakat, és hamarosan beigazolódott a sejtésünk, hogy nem csak az idejüket töltik itt, hanem költenek is. A nádrengetegben nem volt egyszerű beazonosítani a fészküket, de ezután már rendszeresen filmeztük és fotóztuk őket. 3 fióka repült ki a fészekből augusztusban” – számolt be Bakacsi Gábor, a KNPI természetvédelmi őrkerület-vezetője.

A szegedi Fehér-tónál első alkalommal költött a pásztorgém, ami újabb bizonyíték a faj európai terjeszkedésére. Az Alföldön egyre gyakrabban észlelt alkalmi vendég első bizonyított költését a Hortobágyon regisztrálták 2011-ben. Zala megyében is megfigyeltek tavaly nyáron kilenc példányt.

A Fehér-tó rendkívüli élővilágával az érdeklődők megismerkedhetnek Szatymazon, az E75-ös út mellett található Tisza-völgyi Bemutatóházban. Az itt található kiállítás megtekintése után érdemes végigsétálni a 2 km hosszú Sirály tanösvényen, melynek egyik állomása a Beretzk-kilátó. Innen a Fehér-tó madárvilágát, kiemelten a Korom-sziget sirálytelepét lehet jól megfigyelni. Szintén a bemutatóháztól indulnak a darvak esti húzásának megfigyelésére induló szervezett túrák az őszi vonulási időszakban.

Fotók: Bakacsi Gábor, Kiskunsági Nemzeti Park