Kezdőlap Zenei élet Békés Itala: Ha még egyszer 80 éves lehetnék

Békés Itala: Ha még egyszer 80 éves lehetnék

Békés Itala Jászai-, Érdemes-, Kossuth-díjas művésznőt 90 éves születésnapján egy nagylemez kiadásával köszöntötte a Tom Tom Records. Sokoldalú, különleges munkásságát bemutató lemezének vicces alcíme sokat mond az album műfaji sokszínűségéről: „Szalto martále” – azaz a cirkuszi Halálugrás.

Békés Itala a nagy Békés művész dinasztia utolsó tagja. Édesapja, a polihisztor Békés István, író, kultúrtörténész, nővére, Békés Rita színművésznő, a Vígszínház tagja, ikerbátyja, Békés András, az Operaház Kossuth-díjas főrendezője volt. A művésznő csodálatra méltó tartással még mindig aktívan dolgozik – kortársai közül talán egyedüliként – játszik az Örkény Színházban, tanít, könyvet ír, filmet forgat és Egyszemélyes színházával is igyekszik a meghívásoknak eleget tenni.

Ha még egyszer 80 éves lehetnék című lemez felépítése, a számok közötti merész váltások tükrözik a bölcs bohóc filozófiáját, Békés Itala sokoldalúságát, frissességét, mint egy-egy salto mortaléval (halálugrással vagy tigrisbukfenccel), úgy szökdel hangulatról hangulatra, múlt és jelen, dalok és prózák, könnyed és komoly műfajok között. Le Clézio, Erich Kästner, Hamvas Béla, Lao-Ce, Müller Péter Sziámi, Kurtág György, Eisemann Mihály, József Attila, Oscar Wilde sorai is elhangzanak, átfogó képet adva ezzel az élet sokszínűségéről.

Születésnapi albuma érdekesen filozofikus hangütésű, a dalokat és a szerzőket tekintve is széles spektrumú vállalkozás. A gondolati mondanivalót az ismert külföldi és magyar szerzők, dalírók és műfordítók is garantálják.